Jump to content

Újdonságok a Pesti Magyar Színházban

2015. 10. 01. 19:58

Számos meglepetéssel és innovációval várja látogatóit a megújuló Pesti Magyar Színház. A helyszínen szeptember 28-án Zalán János igazgató tartott sajtóbejárást, aki az október 2-án debütáló, A konyha című darab előkészületeibe is betekintést engedett.

Az idei évad újdonságairól Zalán János, az intézmény igazgatója számolt be a sajtó képviselőinek. Mint elmondta, alapvető célkitűzéseik között szerepel, hogy a színházat méltó módon visszahelyezzék Budapest pezsgő kulturális életébe. A legfőbb szlogenjük a tér megújítása, amely nemcsak szellemi, hanem fizikális valójában is értelmezendő. Zalán János rámutatott, hogy az intézmény a 80-as évek óta szinte változatlan állapotban maradt, ezért szükségessé váltak a felújítások. Az elsődleges szempont a mára már ódivatúnak számító sötét, komor színek eltüntetése, a helyiségek világosabbá és barátságosabbá tétele.

Az igazgató reményei között szerepel, hogy a színház újra nagy találkozásoknak, mély beszélgetéseknek és üdítő programoknak adhat helyet. Többek között a jövőben kortárs irodalmi szalonnal is készülnek, amelyben az aktuális témákat vitathatják meg az érdeklődők, és a fiatal közönség felé is nyitni szeretnének.

Zalán János szívügye és egyben kutatási területe is az audionarráció, amelyet most a színház életébe is bevisz. A kihívással élők szórakozását segítő program jelenleg egyedülállónak számít Magyarországon, az igazgató azonban szívesen segítene más intézményeknek is a kezdeményezés népszerűsítésében. Az audionarráció segítségével a vakok és gyengénlátók is teljes színházi élményben részesülhetnek és végig átfogó információkat kapnak az előadásról. Egy mobilapplikáció segítségével – amelyet saját okostelefon hiányában a helyszínen is lehet igényelni – végig verbális leírást adnak számukra a színpadon történtekről, így mindig pontosan tudni fogják, hogy fest a színpad, éppen ki, merre tart és mit visel. A program kapcsán a díszlet bejárására, a kosztümök megtapintására és a színészekkel való beszélgetésre is lehetőség nyílik. A színház a későbbiek során a siketek és nagyothallók számára is igyekszik akadálymentesíteni, és ezáltal még élvezetesebbé tenni az előadásokat.

A sajtótájékoztató alkalmával az október 2-án debütáló, A konyha című darabról is megtudhattunk néhány érdekességet. Az igazgatónak már régi vágya volt Arnold Wesker alkotásának színrevitele, és Lengyel Ferenc személyében ehhez nagyszerű rendezőtársat is talált. Az előadás harminc ember életének történéseit egy londoni mintára készült, nagyszabású éttermi konyha keretei között tárja elénk. A színdarabban olyan neves művészeket láthatunk együtt, mint Eperjes Károly, Kálid Artúr és Tordy Géza, valamint első színpadi szerepében nálunk debütál az eddig még csak a mozivászonról ismert kínai származású Yu Debin is.

(MA)