Jump to content

Tizenöt év után újra együtt a színpadon

2015. 10. 02. 12:30

Az ExperiDance fergetegesnek ígérkező előadással ünnepli tizenötödik születésnapját: október harmadikán és negyedikén az eredeti és a jelenlegi tánckar együtt lép színpadra az Ezeregyév – generációk című előadásban.

A társulat művészeti vezetője és koreográfusa, Román Sándor személye jól mutatja a csapat összetettségét is: a táncos nemcsak a klasszikus balett és a magyar néptánc terén képzett és igen elismert, hanem a kortárs tánctechnikákban is jártas. Ebből adódóan, amikor 2000-ben létrehozta saját társulatát, az ExperiDance Productiont, abban is a kortárs táncstílusokkal fűszerezett (és színpadra alkalmazott) magyar néptánc nyerhetett teret. Az együttes első egész estés darabját, az Ezeregyévet 2001-ben mutatták be, ebben a cél a magyar történelem rövid áttekintése volt a honfoglalástól napjaink koráig.

2001 óta sok táncos hagyta el a társulatot, és többen csatlakoztak is ahhoz – ahogy az már lenni szokott, fiatalabb táncosokra volt szükség, ők táncolják ma az újabb produkciók mellett az Ezeregyévet is. Azonban a hétvégén részben az eredeti szereposztásban tekinthetjük meg az előadást, a jubileum alkalmából ugyanis – kisebb-nagyobb nehézségek árán – újra összehívták a társulat alapító tagjait. Mivel a darab fizikailag is igen megterhelő a táncosok számára, nagy kihívás elé néznek a korábbi, a tánccal már kevésbé foglalkozó tagok. Román Sándor maga is színpadra lép a Teremtő szerepében, elmondása szerint az elmúlt hónapjai neki is komoly tréningezéssel teltek.

A Generációk alcímet viselő előadással most nem csupán a magyarok történelmét kívánják bemutatni, de a korábbi művészek meghívásának révén a társulat elmúlt tizenöt évéből is ízelítőt kaphatunk. Aki eddig is nyomon követte az ExperiDance elbűvölő előadásait, annak azért, aki nem, annak pedig azért kötelező a hétvégi előadás!

gL

(Fotó: nemfi.gov.hu)