Jump to content

Milyen a Lord of the Dance Flately nélkül?

2015. 10. 24. 17:50

Az utóbbi pár napban hazánkban is megtekinthető volt annak a shownak az újrakoreografált változata, mellyel annó Michael Flately elérte a világhírt. Hogy milyen is most a darab és milyen érzés, hogy két magyar táncos is van a műsorban, azt azonnal elmeséljük.

Először azonban egy kicsit a múltról. Michael Flately karrierje az 1980-as években indult, azonban a nemzetközi áttörést az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatott hétperces tánca jelentette, amely a két évvel későbbi Lord of the Dance produkciójában teljesedett ki.
Az előadást 21 egymást követő napon játszották a londoni Wembley Arénában, 400 alkalommal a címszerepet maga Flatley táncolta el 1998 júniusáig. A táncos a Rekordok könyvébe három egyéni kategóriában is bekerült: a legjobban fizetett táncos, a legmagasabb összegre biztosított lábak (40 millió dollár) és a világ leggyorsabb lába (35 "tap", talajhoz érintés másodpercenként)

Flately 2014-ben több hónapig tartó munkával újra koreografálta és rendezte produkcióját. A Dangerous Games több ponton eltávolodik az eredeti produkciótól. A művész az új táncokat korszerű vizuális-, és fénytechnikával ötvözte, az új hangzásnak és a látványos kosztümöknek köszönhetően pedig gyakorlatilag egy teljesen új produkciót hozott létre.

A végeredmény pedig, meg kell mondjam, nem nyűgözött le.
Sajnos nem volt módom látni az eredeti produkciót, csupán felvételről, de mégis. A mostani - vagy legalábbis az, ami hozzánk eljutott - sokkal kisebbnek és kevésbé grandiózusnak tetszik, mint ami annó volt. Hogy ez minek tudható be, azt nem tudom, csak sajnálattal vettem tudomásul az első felvonás után.

A show ettől eltekintve igen látványos és érdekes is. Gyakran felcsendülnek benne a régi dalok és láthatunk régi táncokat is, azonban ez kevés. A kétszer 50 perc nem bővelkedik történetben, amit sikerült belőle kicsalnom azt is inkább a második felonás tette lehetővé és nem az egész. Az előadás első fele inkább volt kaotikus és bemutatkozó jellegű, mint történetben gazdag elmesélés.
A táncok persze így is lenyűgözőek és büszkeséggel tölti el az embert, hogy a színpadon bizony két magyar táncos is áll, méghozzá főszerepet táncolva. Mi ez, ha nem szívmelengető a magyar ember számára?

A negtívumok ellenére azért azt javaslom mindenkinek, aki kicsit is szereti a zenét és a táncot, hogy ha csak egyszer is, de nézze meg a showt, hiszen teljesen más élőben látni ezt a sok géppuskalábú fiatalt, mint felvételről. Azonban senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy maga Flately is a színpadon áll majd, hiszen azt nem teszi. Legalábbis nálunk és élőben nem szerepelt, felvételről azonban kaptunk egy kiss ízelítőtt abból, ahogyan ő táncol még most is, és az lenyűgöző volt.

(MA)