Jump to content

Nulladik Óra – hogy jól induljon a heted

2015. 11. 09. 14:00

„Ki mondta, hogy a hétfő csak szörnyen kezdődhet? Ki mondta, hogy színházba csak este lehet járni? Ki mondta, hogy reggel nem vagyunk viccesek? Ki mondta, hogy előbb a munka, aztán a szórakozás?” – a Momentán Társulat ezzel a szöveggel invitál minket Nulladik Óra című előadására, ahol mindenkinek garantálják a jókedvet.

A darab több szempontból is rendhagyó: először is azért, mert nem egy előre megrendezett jelenetekből összeálló produkcióról van szó, hanem improvizációs műsorról – a kezdés előtt fél órával valószínűleg maguk a színészek sem tudják még, mibe fognak keveredni aznap. De másokat is láttunk már improvizálni, mi ebben az újdonság? A második meghökkentő tény az, hogy a darabot hétfőnként játsszák – ráadásul általában olyan hétfőkön, amik hosszabb munkaszünetet követnek: szeptember vagy január elején. Harmadszor: nem elég, hogy hétfőn adják elő, de reggel. Nem kell tartani attól, hogy így nem érünk be a munkába vagy az iskolába, mert nyolcra vége az előadásnak. Igen, ez azt is jelenti, hogy hétkor már elkezdik. Ám nem elég ekkorra odaérnünk, ha jót akarunk magunknak: a társulat negyedik meglepetése a reggeli, amit a jegyár tartalmaz. Aki hajlandó olyan korán felkelni, hogy háromnegyed, vagy akár fél hétkor már megjelenjen a helyszínen, azt péksüteményekkel, kávéval, teával várják – és feladattal már a belépéskor.

Az ötödik, egyben utolsó izgalomfokozó ugyanis az, hogy senkit nem fognak békén hagyni az előadás során. Már az ajtóban apró cetlikre fel kell írnunk ezt-azt, és a feladataink idővel nehezednek. Vigyázat! Hétalvóknak nem ajánlott – bár a kötelező reggeli torna talán majd őket is felrázza.

gL

(Forrás: momentantarsulat.hu; kulturmozaik.hu/Fotó: fidelio.hu)