Jump to content

Nők elleni erőszakon ennyit még nem röhögtünk

2015. 11. 29. 22:23

Hangosan ritkán nevet az ember azon, ha valakivel másvalakik erőszakoskodnak, a Kérsz teát?! című kétszereplős színdarab viszont úgy szól a nők elleni zaklatásról, hogy bizonyos pillanatokban nem lehet röhögés nélkül kibírni. És nem azért gurgulázik a közönség, mert perverz idiótákból áll, akik a zaklatást viccesnek tartják, hanem mert a 45 perces darab szórakoztatóan, okosan és túlzó nyomasztás nélkül tart tükröt a magyar valóságnak arról a szeletéről, amelyikben a csaj nem mer nemet mondani, de ha mégis, akkor a férfit nem érdekli.

Meg amelyikben elfogadott gondolat, hogy ha a csaj flörtöl, mindenképpen szexelni is akar, vagy különben szűzkurva. És amelyikben a legtöbbek szerint a nő hibája, ha zaklatják vagy megtámadják, hiszen minek ment sötétedés után futni, minek ment fel beszélgetni a haverjához, minek ült hozzá olyan közel, minek ivott annyit a bulin, minek öltözik kihívóan, hát mert biztos csak azt akarja.

Nem a ruhaletépős, behatolós, brutálisan kényszerítő nemi erőszakos eseteket, hanem az akár ahhoz is vezethető szürke zónát ábrázolja a darab. A fizikai nemi erőszak melletti, talán még rejtettebb és kevésbé tudatosított, így szinte elfogadott jelenségeket mutatja be, mint a manipuláció, a nyaggatás, a szexre való rábeszélés, az érzelmi zsarolás, amik nagyon sokak szerint az udvarlás részei – holott távolról sem azok.

A darabot az A38 hajón mutatták be november 30-án. Teljesen hétköznapi helyzeteken keresztül illusztrálja a manipuláció sokféleségét, és azokat a szituációkat, amikor az egyik fél nincsen tisztában a beleegyezés fogalmával. A realista epizódokban a menedzser fogdossa a beosztottját, az autószerelő a női sofőrnek tesz gusztustalan megjegyzéseket, az ex-pasi próbálja némi alkohol kíséretében rábeszélni szexre az ex-nőjét, a tanár bizalmaskodva nyomul a diákjára, az eladó a vásárlóra, az audis meg a buszmegállóban várakozó nőre.

Az egyértelmű, hangos igen = IGEN

Sötét világot fest a Kérsz teát?!, de a kiváló színészek folyamatosan feloldják vicces elemekkel a feszültséget, parókákkal, alsógatyában parádézó pipaszár férfi lábakkal vagy a témát érintő, de túlzóan nyanyás és papás hangszínben elmondott konklúzióval.

Az előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte a NANE Egyesület szakértői támogatásával, és ők is adják elő. Sokkal rövidebb mint egy megszokott színházi darab, a készítők a 45 perces hosszt ahhoz szabták, hogy az előadást egyetemi keretek között fiataloknak bemutathassák, és ezzel minél több emberben tudatosítsák azt, hogy milyen árnyalatai lehetnek a zaklatásnak. Hogy akit zaklatnak, tisztában legyen a jogaival, azzal, hogy bármikor mondhat nemet. És hogy aki zaklat, csapjon a fejéhez, és értse meg, ha valaki nem kér a közeledéséből. Illetve, hogy ne számítson okésnak egy közösségben, ha valaki másokat bánt.