Jump to content

Hazánkban az opera királya

2016. 02. 07. 12:58

Hazánkba érkezett Plácido Domingo, az opera történetének egyik legkiválóbb és legnagyobb hatású énekes színésze, aki nagyszerű karmester és intézményvezető is.

A Magyar Állami Operaházban a Shakespeare Estélyen énekel február 6-án este 1200 vendég előtt. A hajnalig tartó programon megnyitják a legszebb termeket, és jótékonysági árverést tartanak éjfélkor az Országos Mentőszolgálat javára.

Plácido Domningo legutóbb 1987-ben lépett fel magyarországi színházban, most pedig az Operaház színpadára lép fel. A spanyol énekes a műsor első részében Verdi-áriákat ad elő, a másodikban pedig a magyar közönségnek „személyes” ajándékot nyújt át, és zarzuelát énekel. A hajnalig tartó programon megnyitják a legszebb termeket, az Opera Café, a Vörös Szalon, a Székely Bertalan-terem, sőt a Dalszínház utcai terasz ajtaját is kitárják. Az Andrássy úti nagyterasz és a tavaly őszre átalakított, első emeleti FesztyBár a műsor után tánctérként funkcionál, éjfélkor pedig jótékonysági árverést tartanak.

Pompa, fáklyák és korhű jelmezek várják a vendégeket

Az eseményre extra külsőségekkel várják a széles közönséget, az épületbe vörös szőnyegen léphetnek be a dísznövényekkel ékesített főbejáraton át, a két teraszt pedig fáklyákkal teszik hangsúlyossá. Az előcsarnok dekorációi Shakespeare korát idézik, hatalmas arany kaspókban elhelyezett impozáns dekorációt csodálhatnak meg az érkezők, a páholysoron pedig korhű ruhába öltözött személyzet segít az eligazodásban. Ugyancsak erre az egy estére, a Shakespeare Estély alkalmára élő zenével készülnek az Opera legelegánsabb, márványkorlátos főlépcsőjén reneszánsz muzsika szórakoztatja a vendégeket – írják az operaház oldalán.

A színpadi műsorban fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, szólistaként Kristina Starostina és Apáti Bence, valamint az Opera vezető szólistái, köztük Gál Erika, Pasztircsák Polina, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya és Szemere Zita, továbbá Palerdi András, Szegedi Csaba, és az Opera énekkara. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Halász Péter főzeneigazgató dirigálja. 

A kultúra és a gazdaság összefonódása

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a rendezvény fővédnöke az eseménnyel kapcsolatban elmondta: a Shakespeare-estély is mutatja, hogy a gazdaság és a kultúra, a művészet együttműködik, a jegyek elkeltek, a siker adott lesz – tette hozzá.

Parragh László szerint azzal, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kapcsolatrendszerével, erkölcsi – nem pedig anyagi – támogatásával a Shakespeare-estély mögé állt, inspirálja a cégeket a kultúrához való kötődésre, a művészet támogatására, amely része a társadalmi felelősségvállalásnak. Az estély fővédnöke úgy látja, a rendszerváltás szétverte azokat a szálakat a gazdaság és a kultúra között, amelyek egy normálisan működő társadalomban természetesek. Ezek mostanában kezdenek megerősödni különféle programokon, kapcsolatrendszereken, támogatásokon keresztül. Példaként említette, a cégek különböző programjaikba most már egyre inkább beemelik a kultúrát is.

(Forrás: MTI, opera.hu)