Jump to content

New York-i operák Budapesten

2016. 04. 24. 09:48

Mozart, Verdi, Wagner, Gounod, Csajkovszkij, Richard Strauss és Dvořák operái, illetve az elismert finn származású kortárs zeneszerző, Kaija Saariaho első színpadi műve, a Távoli szerelem alkotják a New York-i Metropolitan Opera Live in HD következő szezonjának sorozatát. A négy új Met-produkcióval és egy bemutatóval ígérkező programot csaknem hetven ország több millió operarajongója kíséri figyelemmel.

A Met Live in HD új évadának első előadása 2016. október 8-án lesz, amikor Wagner Trisztán és Izolda című zenedrámáját Sir Simon Rattle vezényli. Az évad tíz előadása során ismert sztárokkal és jó néhány kimagasló tehetségű, fiatal énekessel találkozhat a közönség: a Don Giovannibanpéldául Roland Villazon és Simon Keenlyside, a Nabucco címszerepében Plácido Domingo, Gounod Rómeó és Júliában a Müpában nemsokára élőben is hallható belcanto-hercegnő, Diana Damrau, a Traviatában Thomas Hampson, az Idomeneóban Matthew Polenzani, az Anyeginben Anna Netrebko, a Rózsalovagban Renée Fleming lép a legendás opera színpadára.

Magyarországon a Müpa tűzte először műsorára a Met élő közvetítéseit, és teremtette meg azokat a technológiai feltételeket, amelyek révén teljes pompájukban élvezhetők a HD minőségben közvetített előadások. A művek cselekményében való biztos tájékozódást magyar nyelvű feliratozás segíti, és aki még tájékozottabb szeretne lenni, az előadások szüneteiben a szereplőkkel készített angol nyelvű interjúk és egyéb kulisszatitkok révén juthat érdekes háttérinformációhoz.

A Müpa+-hűségprogram Arany és Platina szintű tagjai 2016. április 28-án 10 órától, a nagyközönség április 29-én 10 órától válthat majd jegyeket az élő közvetítésekre és a műsorra tűzött ismétlésekre.