Jump to content

Siegfried az Operában

2017. 03. 12. 08:37

A Siegfried március 19-ei bemutatójával folytatódik a Ring-tetralógia színrevitele az Operaházban. A sorozat alkotógárdája változatlan: a darabot M. Tóth Géza rendezi, a karmester Halász Péter, míg a főbb szerepekben az Opera kiemelkedő énekesei mellett három külföldi vendégművész is közreműködik.

M. Tóth Géza a négy darabot átfogó, egységes dramaturgiai és vizuális koncepciója mentén haladva állítja színpadra a tetralógia harmadik részét. Az ősgermán mítoszon alapuló történet ugyan egy napjainkra emlékeztető mesei világban játszódik, mégis hű marad a monumentális alkotás szerzőjének eredeti elképzeléseihez. „A Wagnerre és korára jellemző fontos kérdésfelvetés, hogy vajon az új világrend [...] mennyire állja ki az idő próbáját az emberi és a klasszikus társadalmi értékek tekintetében” – fogalmazott a rendező, aki az új világrendként a fogyasztói társadalmat határozza meg.

A walkür eseményei után egy emberöltővel a félelmet nem ismerő ifjú hős, Siegfried történetével folytatódik a Ring-ciklus, aki bátorságával próbára teszi a Wotan által megalkotott rendszert. Szemben Mimével, a törpével és a sárkánnyá vált Fafnerrel, nincs benne birtoklási vágy, helyette a természetben barangolva érzi jól magát, és szeretetre, társra vágyik. Az áhított párt végül Brünnhilde személyében találja meg, akiért még az álruhában vándorként megjelenő főistennel is sikeresen száll szembe.

Az Operaház A Nibelung gyűrűjének színrevitelével nemcsak a Wagner-fanatikusok figyelmét kívánja felkelteni, hanem új rajongókat is meg akar nyerni a német szerzőnek és nagyszabású, összművészeti alkotásának. Az animáció műfajából érkező M. Tóth Géza ez alkalommal is több projektorral, valamint átlátszó és félig átlátszó anyagok segítségével hoz létre tereket és olyan felületeket, amelyekre a rendező alkotócsapata, a KEDD Kreatív Műhely készít látványos vetítéseket. A futurisztikus, a képregények világára reflektáló jelmezeket idén is a filmes munkái révén ismertté vált fiatal jelmeztervező, Bárdosi Ibolya készítette, míg a díszletekben Zöldy Z Gergely, a koreográfiában Venekei Marianna nyújtott segítséget a rendezőnek, az Operaház Zenekarát ez alkalommal is Halász Péter vezényli.

Az előadásban az Opera tapasztalt Wagner-énekesei működnek közre. Siegfriedet a Nationaltheater Mannheimnél korábban 6 évet töltött tenor, Kovácsházi István formálja meg, aki Lohengrinként már két ízben a Budapesti Wagner-napokra is meghívást kapott, a címszerepben pedig most debütál. Fafner szerepében több évtizedes rutin birtokában tér vissza Rácz István basszista, Gál Erika pedig Erda földistennőt alakítja. A Richard Wagner Társaság ösztöndíjasaként Bayreuthban is tanult mezzoszoprán A Rajna kincse után tér vissza ebben a szerepben. A budapesti Opera világszerte ünnepelt szopránja, Sümegi Eszter, akit párizsi Walkür-rendezésébe Christoph Eschenbach is meghívott Gerhilde szerepére, most Brünnhildével bővíti Wagner-repertoárját, míg Szemere Zita erdei madárként mutatkozik be a tetralógiában.

A magyar kiválóságok mellett három elismert külföldi vendégművész is közreműködik a Siegfried idei előadásaiban. A vándor szerepét a megtestesült Wotan, Egils Siliņš ölti magára. A lett basszbariton pályafutása kezdetén tíz rangos nemzetközi énekversenyt is megnyert, folyamatosan a világ vezető operaházainak és fesztiváljainak vendége, fellépett a milánói Scalában, a New York-i Metropolitanben, a barcelonai Liceuban, valamint Párizs, Bécs, Zürich, München és Szentpétervár dalszínházaiban, a Bregenzi Ünnepi Játékokon, a Glyndebourne-i Fesztiválon és a Budapesti Wagner-napokon is. Ha nem Wotant vagy vándort énekel, csaknem százdarabos repertoárjából gyakran kérik fel A bolygó hollandi címszerepére, de rendszeresen formálja meg a Salome Jochanaanját, valamint Scarpiát a Toscában, Don Pizzarót a Fidelióban és Oresztészt az Elektrában.

Jürgen Sacher, a hamburgi Staatsoper társulatának egyik oszlopa, a Richard Wagner Társaság egykori ösztöndíjasa formálja meg Mimét, aki ebben a szerepben 2015-ben a Budapesti Wagner-napokon is fellépett, éppen Egils Siliņš partnereként. A német tenor többek közt a berlini Staatsoper, a milánói Scala és a Salzburgi Ünnepi Játékok vendége is volt, olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Kent Nagano és Simone Young. Rendszeresen alakítja az Ariadné Naxoszban Táncmesterét, a Salome Heródesét, Don Basiliót a Figaro házasságában vagy Gorót a Pillangókisasszonyban. 

A Rajna kincse után ismét Alberichként tér vissza az Operába Marcus Jupither. A svéd bariton hazája egyik legismertebb és legkeresettebb operaénekese, emellett számos jelentős európai dalszínházban is bemutatkozott már, több mint 60 darabot számláló repertoárján megtalálható A sevillai borbély Figarója, a Tosca Scarpiája, Az árnyék nélküli asszonyból Barak, valamint A bolygó hollandi címszerepe is. 

A Siegfried a március 19-ei bemutatóját követően még három alkalommal szerepel az Opera idei évadának műsorán.

(Forrás: kulturmozaik.hu)