Jump to content

Új produkciók a Várszínházban

2017. 05. 05. 12:12

Vár a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja június 29-től augusztus 13-ig. Az 54. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót, öt fesztivált rendeznek és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhet meg a közönség a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.

Az első bemutató a Szentivánéji álom című táncjáték, amelyet július 7-8-án láthatnak a Várszínpadon. A produkciót Kulcsár Noémi koreográfus állítja színpadra. A második bemutató augusztus 4-én és 5-én a várszínpadon az Arany János: A nagyidai cigányok című produkció, amelyet Vecsei H. Miklós alkalmaz színpadra és Beczásy Áron rendezésében lesz látható. A harmadik Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeménye, melyet Balázs Zoltán állít a színpadra augusztus 11-én a Maladype Színház művészeivel.

Az Arany-évhez kapcsolódóan lesz egy egyedi látványvilágú mozgókiállítás augusztus 3. és 6. között „Arany 200 busz” néven, amely versek, képek, különféle dokumentumok, manuális játékok és digitális eszközök, valamint relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait és költészetének máig ható jelentőségét.

A Gyulai Várszínházban 2017. július 7. és 16. között rendezik meg a 13. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahol a legjobb magyar Shakespeare-előadások mellett külföldről hívott produkciók is lesznek, így láthatók majd többek között szlovák, román, izraeli és határon túli magyar színházak produkciói is.

Az idei kiemelt külföldi Shakespeare-előadás az izraeli Lear király (The Bastard’s Story), annál is inkább, mivel a 13 éve tartó fesztiválon még nem szerepelt izraeli produkció. Az előadás 2016-ban a Valis Színházi Fesztiválon díjat is nyert. Látható lesz még a III. Richárd Zsótér Sándor rendezésében, a M/Ámor vagy amit akartok a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapatának előadásában, a Tévedések vígjátéka Bocsárdi László rendezésében, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója a Shakespeare, Sonnet 66 Kokan Mladenoovic rendezésében és Az éjszaka szívébenA Lear történet, amely a nagyváradi Teatrul Regina Maria előadása.

A tíznapos fesztiválon a magyar és a nemzetközi előadásokon kívül idén is lesz konferencia, filmvetítés és az elmaradhatatlan gasztronómia.

A Shakespeare Fesztivál után továbbfolytatódik a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiváljának színes programsorozata, így július 17-én délután a Kamaragalériában Simándy 100 címmel nyílik kiállítás Simándy József operaénekes munkásságából. Ez a tárlat nyerte el „Az év kiállítása 2016” kitüntető címet, amelyet a Múzeumok Majálisán adtak át. Az érdeklődőknek augusztus 13-ig lesz lehetőségük díjmentesen megtekinteni a tárlatot.

 

Az összművészeti fesztiválon kiemelt produkciók: június 29-én egy látványos táncelőadás lesz a tószínpadon. Az ExperiDance együttes előadásában nézhetik meg a Nostradamus – Világok vándora című produkciót. A darab nagy időutazás országokon és korokon át, amelynek idegenvezetője Ganxsta Zolee zenész-színész.

Ezt követően, július 3-án az egyik legismertebb Csehov-darabot, a Sirályt tekinthetik meg a nézők a tószínpadon. Az egyéni hangulatú előadást a színészgárda: Oszvald Marika, Porogi Ádám, Trokán Nóra, Kaszás Gergő, László Zsolt, Mihályfi Balázs, Orosz Ákos mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nemrég végzett Fehér Balázs Benő rendezése szavatolja. Majd július 5-én Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabja lesz látható meg Znamenák István rendezésében Alföldi Róbert főszereplésével, mellette színpadra lép Szatory Dávid, Lénárdt Laura, Lugosi György és Mihályfi Balázs is. Végül július 18-án egy örök klasszikus, Paul Blake Római vakáció című romantikus zenés produkcióját nézhetik meg az érdeklődők olyan művészek előadásában, mint Tenki Réka, Fekete Ernő, Hernádi Judit és Szikszai Rémusz. Majd július 19-én öt Virtuóz ad különleges és sajátos hangulatú koncertet a Gyulai Várban. A fellépő ifjú tehetségek, mint Holozsai Eszter, Kökény Tamás, Sándor Zoltán, Szauer Bianka, Szüts Apor, a Virtuózok televíziós sorozatában már letették névjegyüket a nagyközönség előtt, nyáron pedig a gyulai komolyzene-kedvelőket kápráztatják el játékukkal. A koncerten a Hegyvidéki Solti György Zenekar nagyszerű zenészei kísérik majd a Virtuózokat, és Bolyky Zoltán karmester vezényli a kivételes koncerten a művészeket.

Majd július 22-én a XXVI. Gyula Vár Jazz Fesztiválon és július 23-án a XII. Vár Blues Fesztiválon idén is színes, különleges koncertek szórakoztatják a jazz-blues rajongóit: színpadra lép a Jojo Mayer’s Nerve, a Makrokozmosz – Babos Gyula, Winand Gábor, Orbán György, Czirják Tamás, a Vörös Janka e-Series, a Gyulai Big Band, az Ian Siegal Band, a The Dawn Brothers, illetve a Borsodi Blues Collective.

Idén 50 éves a kultikus musical, a HAIR. Egy korszak, egy életérzés, egy generáció kiáltványa volt. Minden idők talán legismertebb és legkultikusabb musicaljét tekinthetik meg a nézők a tószínpadon július 25-én 26-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában. Majd augusztus 6-án a Liliomfi című produkció a tószínpadon ifj. Vidnyánszky Attila különleges rendezésében lesz látható. Pörgős, vidám és optimista ez a Liliomfi, melynek szövegét Vecsei H. Miklós dolgozta át, a zenéjét pedig Kovács Adrián jegyzi. Majd augusztus 7-én a várszínpadon Udvaros Dorottya ad koncertet Majdnem valaki címmel, a dalok szövegeit Bereményi Géza írta. A koncerten Hrutka Róbert és zenekara működik közre. Végül augusztus 9-én a tószínpadon mutatják be Szabó Balázs első rendezését, az Apám ablakából az ég című produkciót. Az előadásban közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes tánc- és zenekara. A különleges produkció igényes kikapcsolódást kínál minden szórakozni vágyó színházlátogatónak.

Ebben az évben is lesz Körös-völgyi sokadalom, humorfesztivál, felolvasószínház, mesejáték, bábelőadás, utcaszínház és workshop a fiataloknak.

(Forrás: kulturmozaik.hu)