Jump to content

Új játszóhelyet nyit a Budapest Bábszínház

2017. 08. 13. 10:26

Új játszóhelyet nyit a Budapest Bábszínház, amelynek társulata bővül, és szélesedő korosztályi kínálattal, különleges bemutatókkal, interaktív előadásokkal várja a közönséget az idei évadban.

A Budapest Bábszínház a kísérletezés és a progresszió jegyében tervezte 2017/2018-as évadát - olvasható a színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, ismét várják az érdeklődőket szeptember 16-án a Színházak éjszakáján, továbbá a Színikritikusok Díjának szeptember 21-i átadóján. A Színházi Kritikusok Céhe gálájának ebben az évben is a Budapest Bábszínház ad helyet.

Márciusban rendezik meg a BÁBU Fesztivált, amely megmutatkozási lehetőséget ad a vidéki és határon túli kőszínházi és független társulatoknak. A fesztiválhoz kapcsolódik a március 21-i Bábszínházi világnap, amelynek koordinációját ezúttal is felvállalta a színház.

Az évad szeptember 30-án két előadással és egy kiállításmegnyitóval kezdődik. Délután bemutatják Gimesi Dóra A csomótündér című meséjéből készült egyszemélyes részvételi színházi előadást. A rendező Tengely Gábor, a látványtervezője Michac Gábor, a cím- és többi szerepet Ellinger Edina kelti életre. Az előadás helyszíne a színház új játszóhelye, a Kemény Henrik terem, amely a Vörösmarty utcában található, és próbatermi funkciója mellett 40 fő néző befogadására képes.

A nyáron megújult előcsarnok Koós Iván Galériájában a délutáni előadás után nyílik meg az Ország Lili bábtervezői életművét bemutató tárlat. Befalazva címmel, Ország Lili élete és munkássága ihlette, középiskolásoknak és felnőtteknek szóló előadást mutatnak be este. A produkció rendezője Gergye Krisztián, írója Dragomán György, a látványtervező Hoffer Károly és Zöldy Z Gergely. A bemutatóhoz kapcsolódik az előadás helyszínének, a negyedik emeleti Játszó-térnek az átnevezése Ország Lili stúdióvá.

A Kemény Henrik teremben október 1-jén a legendás bábosra emlékeznek az életmű legavatottabb hazai ismerője, Láposi Terka segítségével. A színház két művésze, Tatai Zsolt és Barna Zsombor is eljátssza Vitéz László-előadását.

A színház ismét műsorra tűzi a Háry Jánost. A felújítás rendezője Meczner János, a látványért Hoffer Károly felel, a bemutatót október 5-én tartják.

Ősztől új korosztályt is vár a színház. Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli-történeteiből Karádi Borbála Wunder Judit látványtervezővel hoz létre előadást 3 év alattiak számára, a bemutatót október 9-én tartják a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A családokat a Kemény Henrik terembe várják az előadásra és az azt követő játszóházra.

A középiskolás és felnőtt közönségnek szánják azt a monodrámát, amely Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című művéből készül a Kemény Henrik teremben. Az előadást Ács Norbert játssza, a rendező Szabó Máté, a látványért Hoffer Károly felel.

Az idei évadban Szilágyi Bálint a Bambival mutatkozik be elsősorban az iskolás nézőknek. A rendező alkotótársa Hársing Hilda dramaturg, Árvai György díszlet- és Szűcs Edit jelmeztervező, a bemutatót a tervek szerint 2018. január 18-án tartják. Szenteczki Zita óvodások és kisiskolások számára dolgoz fel egy népszerű kortárs mesét, amelynek címe Mit csinált Jakab az ágy alatt?. Dániel András történetét Kautzky Máté adaptálja, a bábokat Dániel András rajzai alapján Horváth Márk tervezi, az Ország Lili stúdióban a játékteret Rumi Zsófia alakítja ki, szcenikusként Lénárt András segíti a munkát. A bemutató 2018 áprilisában várható.

Tovább folytatódnak az előadások feldolgozását segítő színház-pedagógiai foglalkozások a Mozgató program keretében, és ebben az évadban is tartanak bábszakkört gyerekeknek.

Havonta egyszer az Esti mese című programra a felnőtteket várják. Az előadásokhoz kísérőprogram társul, amelyen az alkotók is részt vesznek.

Barna Zsombor és Márkus Sándor az idei évadtól társulati tagként játszik a színházban.

(Forrás: MTI)