Jump to content

A Stephen Hawkingról szóló filmet is bemutatja a torontói filmfesztivál

2014. 07. 25. 10:04

A 39. torontói filmfesztiválon tartják a világ vezető elméleti fizikusáról, Stephen Hawkingról szóló brit életrajzi film, a The Theory of Everything világpremierjét.

A szeptemberi kanadai fesztiválon tartják a The Riot Club című thriller és Alan Rickman új rendezése, a XIV. Lajos udvarában játszódó dráma, az A Little Chaos ősbemutatóját is. Ez utóbbival zárul majd a fesztivál. A történelmi filmben Rickman játssza a Napkirály szerepét, míg Kate Winslet kertészt alakít, akit a versailles-i palota egy új szökőkútjának tervezésével bíznak meg.

A szeptember 4-én kezdődő tíznapos filmes seregszemlén 13 gálavetítést és 46 díszbemutatót tartanak. Világpremierként tűzik műsorra az 1980-as évek tévéprogramjából készült The Equalizer című produkciót Denzel Washingtonnal, és a Reese Witherspoon főszereplésével forgatott Wild című drámát is, amelynek rendezője a Mielőtt meghaltam című film direktora, Jean-Marc Vallee.

Két további életrajzi drámát is láthat a fesztiválközönség: a Beach Boys frontemberéről, Brian Wilsonról készült Love & Mercy címűt és a sakklegendáról, Bobby Fischerről szóló Pawn Sacrifice című filmet, amelyben Tobey Maguire alakítja a mestert. Richard Gere a Time Out, Kevin Costner pedig a Black and White című drámában tér vissza a filmvászonra. A programban a Cannes-ban is sikert aratott Mr. Turner, valamint a londoni filmfesztivált októberben megnyitó The Imitation Game című alkotás is szerepel.

Az utóbbi években a torontói mustra az Oscar-díjak jó előrejelzőjének bizonyult. A fesztivál fődíját, a közönségdíjat tavaly a később több Oscarral jutalmazott 12 év rabszolgaság kapta, korábban a kanadai nézők által díjazott Gettómilliomos és A király beszéde is elnyerte az amerikai filmakadémia díjait.

(fotó: newscientist.com, forrás: MTI)