Jump to content

Szerdán kezdődik a Kaposfest

2014. 08. 12. 15:18

Hét napig ismét a kamarazene fellegvára lesz Kaposvár: a különleges zenei élményt nyújtó, világsztárokat felvonultató Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, a Kaposfestet augusztus 13. és 19. között rendezik meg a somogyi megyeszékhelyen.

A hazai és a határon túli közönséget is vonzó rangos komolyzenei fesztivál szervezői az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is csaknem 15 ezer érdeklődőre számítanak. A 14 koncertre szóló bérletek már márciusban elkeltek. A Kaposfest néven ismertté vált rendezvény ötletadója és művészeti vezetője a Kaposvárhoz kötődő Kokas Katalin hegedűművész, aki maga is aktív részese a produkcióknak.

A koncerteknek Kaposvár országosan védett műemléke, a város egyik építészeti büszkesége, a rendkívül jó akusztikájú Szivárvány Kultúrpalota ad otthont, ahol több mint 70 művész, a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságai lépnek fel. Az esemény előadói között lesz például Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Kokas Dóra, az Amadinda Ütőegyüttes, Jan Erik Gustaffson, Alina Ibragimova, Kirill Gernstein, Thomas Dunford, José Gallardo, Szergej Nakarjakov, Latica Honda-Rosenberg, James Boyd, Anna-Liisa Bezrodny, Marc Coppey, Oleg Kogan és Alina Pogostkin.

A fesztivál idején a napi két klasszikus zenei koncert mellett egy olasz és egy hungarikumokat felvonultató tematikus napon is részt vehetnek az érdeklődők. Az olasz napon az itáliai kultúrával ismerkedhetnek meg a résztvevők, a zenétől a gasztronómiáig számos téma kerül napirendre. Zárásként pedig az európai könnyűzenei élet több évtizede kiemelkedő együttese, a Ricchi e Poveri ad koncertet Kaposvár főterén. A hungarikumok napján Kassai Lajos lovas íjász látja vendégül a látogatókat a kaposmérői Kassai-völgyben, ahol ez alkalommal csak magyar művek csendülnek fel, és magyar ételeket szolgálnak fel.

A Kaposfestet 2010-ben azzal a céllal hozták létre, hogy Kaposváron megteremtsék a kamarazene és a klasszikus zene sajátságos és egyedi hangulatú nemzetközi színvonalú eseményét. A fesztivál szlogenje „az élvezet szabadsága”, amellyel a szervezők azt jelzik, hogy szabadon válogatnak a klasszikus zene legnagyobb darabjai közül a reneszánsztól egészen a kortárs magyar kamarazenéig.

A Kaposfest programja a fesztivál honlapján, a www.kaposfest.hu oldalon olvasható.

(fotó: utazzitthon.hu, forrás: MTI)