Jump to content

Kezdődik az I. Kulturális Filmek Fesztiválja

2014. 09. 03. 16:40

Tíz versenyfilmet láthat a közönség a pénteken kezdődő, első alkalommal megrendezendő Kulturális Filmek Fesztiválján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A vidék híreit, történéseit bemutató www.tudositok.hu internetes oldal által szervezett verseny célja, hogy bemutassa és megértesse a falusi kultúra és azon belül is a hagyományok, a táji értékek szerepét a magyar kultúrában - tájékoztatott Bolyáki Attila, a weboldal alapítója.

A versenyfilmes megmérettetésre nevező stáboknak Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarok lakta területein kellett forgatni, a filmek hosszúsága pedig nem haladhatta meg a 240 másodpercet. A versenyfilmek 2014. január 1. és augusztus 5. között készülhettek. A 41-ből 29 négyperces videó került a középdöntőbe, amiből a tudosítok.hu tagjai által nevezett filmek közül öt filmes alkotást a szervezők, további ötöt pedig a zsűri szavazott be a döntőbe.

A legjobb filmért 800 ezer, a legjobb operatőri munkáért 200 ezer forint jár, továbbá két különdíjat is kiosztanak. A www.tudositok.hu videóportálon péntekig lájkolással és a videók megosztásával lehet szavazni a közönségdíjas alkotásra, amelyért szintén 200 ezer forint jár. A döntőbe került filmek alkotói elismerő oklevelet kapnak a zsűri elnökétől, Kerényi Imre rendezőtől.

A péntektől vasárnapig tartó filmszemle első napján a zsűri a filmeket tekinti meg, szombaton pedig a díjak átadásával és szakmai előadásokkal folytatódik a filmes program.

(fotó: fesztival.mandiner.hu, forrás: MTI)