Jump to content

Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten

2014. 09. 16. 15:16

A legújabb dokumentumfilmek érkeznek a világ minden tájáról, köztük az Egyesült Államokból, Izraelből, Skandináviából, Svájcból és Szerbiából az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra – Budapest International Documentary Festival (BIDF), amelynek szeptember 25. és 28. között a Corvin mozi ad otthont.

A fesztiválon harminckét egészestés és kilenc rövidfilmet láthat a közönség. A művek tematikai és hosszúságbeli megkötés nélkül versenyeznek egymással, az alkotók pedig személyesen is részt vesznek az eseményen – mondta el Balogh Rita, kreatív dokumentumfilm producer, a fesztivál egyik szervezője. A vetítések után az alkotók részvételével közönségtalálkozót is tartanak, a fesztivál díjkiosztó gálája vasárnap este lesz a Corvin moziban.

A négynapos esemény ingyenes nyitókoncerttel indul szeptember 24-én a Corvin sétányon, ahol a Budapest Nufolk Revolution zenél az érdeklődőknek. Balogh Rita elmondta: a filmek négy kategóriában versengenek egymással. Minden kategóriában 1500 eurós fődíjat osztanak ki, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felajánlásában. Ezen kívül lesz közönségdíj, legjobb operatőri díj, valamint az HBO csatorna különdíja.

A szervező hangsúlyozta: mindegyik szekcióban ötfős nemzetközi zsűri választja ki a legjobb alkotásokat. A grémiumban olyan neves alkotók foglalnak helyet, mint Paul Pauwels, az European Documentary Network vezetője, Elizabeth Wood, a Dochouse igazgatója, Dorota Rostkowska, a Varsóban működő Dragon Forum vezetője, Irena Taskovski, a Taskovski Film ügyvezető igazgatója, valamint Leena Pasanen a Hot Docs nemzetközi bizottságának tagja.

A versenyprogramon kívül az elmúlt 25 év legjobb magyar dokumentumfilmjeiből lesz látható válogatás 25 év, 25 rendező, 25 film címmel. A vetítéseken olyan alkotásokat láthat a közönség, mint Almási Tamás Sejtjeink című mozgóképe vagy Ferenczi Gábor Overdose – Vágta egy álomért című filmje, valamint Kocsis Tibor Új Eldorádója. Emellett a Best of Hot Docs szekcióban a magyar közönség is betekintést nyerhet a műfaj legkiválóbb nemzetközi alkotásaiba, amelyeket Észak-Amerika legnagyobb fesztiválján, a Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láthatott a közönség.

(fotó: funzine.com, forrás: MTI)