Jump to content

Kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

2014. 09. 25. 16:56

Társadalmi problémákkal foglalkozó filmek, a német nyelvterület díjnyertes kortárs alkotásai várják a mai napon megnyíló Szemrevaló Filmfesztivál látogatóit. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet harmadszor megrendezett mustrájának a budapesti Művész mozi nyújt otthont, de idén már Szegeden és Pécsett is láthat egy szűkebb válogatást a közönség.

A filmmustrát, amelynek alkotásait eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással vetítik, a Világok között című háborús dráma nyitja meg csütörtökön 19 órakor. Feo Aladag filmje egy nem mindennapi barátságról mesél, amely egy Afganisztánban szolgáló német katona és afgán tolmácsa között szövődik. A katonát alakító Ronald Zehrfelddel a vetítés után a közönség is találkozhat.

A Szemrevaló válogatásában hét filmet tekinthetnek meg a nézők. Az október 3-ig tartó fesztivál további vendégei között lesz A portás én vagyok rendezője, Sabine Boss és Pedro Lenz, akinek hamarosan magyarul is megjelenő könyvéből a film készült. A magyar színészekkel forgatott Viktória – A zürichi expressz rendezője, Men Lareida, felesége, Maros Anna forgatókönyvíró és a főszerepet játszó Farkas Franciska szintén közönségtalálkozón osztja meg élményeit a produkcióról.

A fesztiválon a monumentális Haza-trilógia befejező darabja, a 19. századi kivándorlási hullámnak emléket állító A másik haza című film, a Kannibálok ideje című fekete komédia, a Rosie című családi dráma és Ronald Zehrfeld egy másik filmje, a mai német társadalomról humoros, de egyben lidérces portrét festő Elborult világban is látható.

Az először vidékre költöző Szemrevaló szegedi műsorát a Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között tekinthetik meg az érdeklődők.

A részletes program a www.goethe.de/szemrevalo, valamint a www.facebook.com/szemrevalo honlapon olvasható.

(fotó: moziberles.hu, forrás: MTI)