Jump to content

Magyar színházak mutatkoztak be Szentpéterváron

2014. 10. 12. 13:54

A magyar Nemzeti Színház két előadással mutatkozott be a héten a szentpétervári Alekszandrinszkij színházban, a Balti ház című színházi fesztiválon pedig Mundruczó Kornél társulata lépett fel pénteken az észak-oroszországi nagyváros közönsége előtt.

A Nemzeti társulata csütörtökön a Vidnyánszky Attila igazgató rendezésében színpadra állított Johanna a máglyán című darabot mutatta be. Az előadásról beszámoló NTV országos sugárzású orosz kereskedelmi televízió a különleges rendezői megoldásokat, közülük is a tűzgyújtást, a máglyaimitációt emelte ki.

Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja elmondta, hogy nem volt könnyű dolguk, mert a Johanna a máglyán című előadás a Nemzeti Színház különleges színpadtechnikájára épül. Azonban ennek híján is meg tudták oldani a feladatot. A rendezést az Alekszandrinszkij színházban meglévő feltételekhez igazították. A dramaturg úgy tapasztalta, hogy a közönségre erős hatást gyakorolt a Johanna a máglyán.

Az Alekszandrinszkij színház 8. alkalommal megrendezett, neves külföldi társulatokat felsorakoztató fesztiválján először szerepelt a Nemzeti Színház. Szombaton Vidnyánszky Attila rendezői mesterkurzust tartott az Alekszandrinszkij színházban.

Mundruczó Kornél Proton színháza a Demencia című darabbal szerepelt pénteken a 24. alkalommal megrendezett Balti ház elnevezésű szentpétervári fesztiválon. A fontanka.ru című hírportálnak az eseményt beharangozó beszámolója kiemelte, hogy a legnevesebb, legizgalmasabb és legnagyobb szentpétervári fesztiválon az idén az észt, litván, olasz és orosz teátrumok előadása közül kitűnik a kísérletező stílusáról ismert és nemzetközi hírnévre szert tett Mundruczó Kornél rendezése, amely egyszerre sokkolja és hipnotizálja a közönséget.

A Proton Színház előadása az öregekkel és a mentális problémákkal élőkkel való bánásmódon keresztül a társadalom legsúlyosabb kérdéseire irányítja a figyelmet.

(fotó: szentpetervar.hu, forrás: MTI)