Jump to content

Hét magyar film a cottbusi filmfesztiválon

2014. 11. 04. 13:37

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje nyitja meg kedden este a november 9-ig tartó cottbusi nemzetközi filmfesztivált, amelynek fókuszában idén Kelet-Európa filmtermése áll. Magyarországot négy játékfilm, két rövidfilm, valamint az 1981-ben készült Vuk című rajzfilm képviseli a Brandenburg tartományban lévő város 24. seregszemléjén.

Mundruczó Kornél legutóbbi, a kutyák szabadságharcáról szóló Fehér Isten című többszörös díjnyertes filmje nemrég a bécsi Let's CEE filmfesztiválon a szakmai zsűri elismerésében részesült, Törökország rangos filmes eseményén, az 51. antalyai filmfesztiválon pedig a nemzetközi szekció közönségdíját kapta. A Filmalap támogatásával készült produkció jelenleg versenyben van az Európai Filmakadémia díjaiért, valamint a legjobb idegen-nyelvű film kategóriában az Oscar-jelölésért is.

A hatnapos cottbusi filmfesztivál versenyprogramjába 12 mozifilm kapott meghívást, köztük Pálfi György Karlovy Varyban három díjjal jutalmazott Szabadesés című filmje. A szekció díjairól nemzetközi zsűri dönt.

A rövidfilmek versenyében szerepel Szőcs Petra A kivégzés című filmje és Kárpáti György Mór a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Provincia című diplomafilmje. Mindkét alkotás világpremierje a cannes-i filmfesztiválon volt tavasszal.

Orosz Dénes Coming Out című rendezése Cottbusban a kiemelkedő mozi-sikerek között, a National Hits elnevezésű válogatásban lesz látható. A Csányi Sándor, Karalyos Gábor és Tompos Kátya főszereplésével készült romantikus komédia 2013 legnézettebb magyar filmje volt, a bemutató óta mintegy 150 ezren látták a hazai mozikban.

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmjét a Spektrum című válogatásban mutatják be. A Filmalap támogatásával készült alkotás csütörtök óta látható a magyar mozikban.

Dargay Attila 1981-es világhírű rajzfilmklasszikusát, a Vukot is műsorra tűzik a legfiatalabb mozilátogatóknak szánt filmválogatásban a nemzetközi filmfesztiválon.

(fotó: film.culture360.asef.org, forrás: MTI)