Jump to content

Meghalt Joe Cocker

2014. 12. 23. 11:06

A brit zenész, aki a késő hatvanas és korai hetvenes évek egyik legkülönlegesebb rockénekese volt, hetvenéves korában hunyt el tegnap Coloradóban. Cocker hosszú ideje szenvedett tüdőrákban.

John Robert Cocker Sheffieldben született 1944-ben, a köztudatba 1968-ban robbant be a Beatles „With a Little Help From My Friends” című dalának viharos feldolgozásával. Jellegzetes szaggatott, nagy feszültséggel átitatott előadásmódja kisvártatva világhírűvé vált. Később ő volt a Woodstock fesztivál egyik legnagyobb szenzációja.

Cocker olyan ismert dalokat tudhatott magáénak, mint a „You Are So Beautiful”, az „Up Where We Belong” vagy az „An Officer and a Gentleman”. A hetvenes években indult meg a lejtőn, gyakran meggyűlt a gondja az alkohollal, egy ideig heroin-függő is volt.

Cocker népszerűsége a nyolcvanas évekre nőtt meg ismét, ekkor jött ki többek között az „Unchain My Heart” és a „You Can Leave Your Hat On” című dala is. Noha még tervezett új lemezt és turnét is, az utóbbi években visszavonultan élt, utolsó albuma, a „Fire It Up” 2012-ben jelent meg.

(fotó: jonesbeach.co, forrás: variety.com, index.hu)