Jump to content

Mága Zoltán Bécsben ad újévi koncertet

2014. 12. 27. 11:04

Budapest után Bécsben is ad újévi koncertet Mága Zoltán, aki az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy újabb hagyományt teremtve szeretné hirdetni a magyar zenei kultúrát és a zene határtalanságát az operett fővárosában.

A hegedűművész január 4-én lép színpadra a Wiener Konzerthausban. A gálaesten fellép Saimir Pirgu albán tenor, Valentina Nafornita moldovai szoprán, valamint Natalia Ushakova orosz-osztrák operacsillag. „A műsoron Verdi, Vivaldi, Brahms, Puccini, Sarasate, Johann Strauss, Erkel Ferenc, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb és legszebb művei szerepelnek.” – sorolta Mága Zoltán.

A budapesti újévi koncertről a hegedűművész elmondta, hogy „öt kontinens találkozik az Aréna színpadán”. Az európai fellépők mellett Amerikából érkezik Ann Malcolm dzsesszdíva, a mainstream és a modern dzsessz elismert képviselője. Ázsiát Oh Ahmi, a dél-koreai crossover csellista képviseli. Ausztrália képviseletében Siobhan Stagg lírai koloratúrszoprán, Afrikából pedig a Chalaban, az afro-arab zene első számú képviselője érkezik az Aréna színpadára.

Mága felidézte, hogy év elején megnyitották, most pedig lezárják a vészkorszak valamennyi áldozatára való emlékezés évét, „elutasítva a rasszizmust, az antiszemitizmust és az erőszak, a kirekesztés és a megbélyegzés minden formáját”. „Azt vallom: mindegy, hogy kinek milyen a bőrszíne, származása, ha becsületesen dolgozik és tanul, akkor ugyanolyan eséllyel indulhat, és megbecsült tagja lehet a magyar társadalomnak.” Mága minden nagyobb rendezvényén szót emel a rasszizmus és a kirekesztés ellen, támogatja a fiatal roma értelmiségi generáció kialakulását.

A 2014-es évre visszatekintve a hegedűművész elmondta: háromszor koncertezett az Egyesült Államokban, az év elején Las Vegasban és Los Angelesben, októberben New Yorkban, a Carnegie Hallban, majd decemberben ismét Los Angelesben, Hollywoodban. Világsztárokkal, mozicsillagokkal szerepelhetett egy színpadon. Kiemelte legutóbbi szereplését, amikor David Foster tizenhatszoros Grammy-díjas művésszel és az amerikai sztár zenészbarátaival játszhatott együtt a Dolby Theatre-ben. Megjegyezte: a világhírű zenész-producer világszínvonalú, ördögi mesterhegedűsnek nevezte őt.

„Nagy sikerű koncertet adtam Kanadában, Szöulban, Bécsben, valamint Erdély és Felvidék városaiban.” – fogalmazott Mága Zoltán, kiemelve, hogy Erdélyben különösen szeret színpadra lépni. „Mindig nagy szeretettel fogadnak, a koncertjeim telt ház előtt zajlanak. Bizonyítottuk, az érzelmekben, a szeretetben, az összetartozás érzésében nincsenek határok a magyarok között. Nem titkolom, hogy az erdélyieket tekintem a magyar kultúra igazi őrzőinek.” – tette hozzá.

(fotó: jegy.hu, forrás: MTI)