Jump to content

Párizsban lép fel a Savaria Szimfonikus Zenekar

2015. 01. 14. 19:06

A milánói Scala balettkarának előadását kíséri nyolc alkalommal január utolsó és február első napjaiban a párizsi kongresszusi palotában a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar – jelentette be tegnap Puskás Tivadar, a vasi megyeszékhely polgármestere.

A Savaria Szimfonikus Zenekar 52 éves működése alatt jó néhány külföldi vendégszereplésen vett már részt, de ez a párizsi fellépés-sorozat mindenképpen az eddigiek csúcsát jelenti majd, rendkívül megtisztelő feladat – hangsúlyozta a polgármester.

Mérei Tamás, a zenekar igazgatója hozzáfűzte: a milanói Scala balettkara 16 év szünet után tér vissza Párizsba, ahol a szombathelyi zenészekkel közösen Adolphe Adam Giselle című balettjét adják elő nyolc alkalommal. A zenekart Patrik Fourmillier, a Scala karmestere fogja vezényelni.

A zenekart pályázaton választották ki, a sikert elsősorban örökös tiszteletbeli karnagyuk, Vásáry Tamás nemzetközi elismertségének, valamint a zenekar korábbi sikeres külföldi fellépéseinek, illetve koncertfelvételeinek, köztük a BBC és a Sony által készített koncertfelvételeknek tulajdonítják.

Mérei elmondta: pályázatuk sikeréhez az is hozzájárult, hogy a zenekar az elmúlt időszakban 12 új állandó taggal bővülhetett és az önkormányzati támogatásnak is köszönhetően, részben hangszereik is megújulhattak.

Az igazgató szólt arról is: a zenekar programja a párizsi út előtt is meglehetősen zsúfolt: szerdán a Bartók Teremben Vásáry Tamás zongorakoncertjét kísérik, vasárnap a Művészetek Palotájában lépnek fel, január 22-én, a magyar kultúra napján pedig egy szombathelyi gálán vesznek részt.

(fotó: filmtekercs.hu, forrás: MTI)