Jump to content

Nálunk koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar

2015. 01. 23. 11:08

Ma a pécsi Kodály Központban, szombaton pedig a fővárosi Erkel Színházban ad koncertet jubileumi, 25. évadának nyitányaként a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar Mihail Pletnyov alapító-karmester vezényletével.

A pécsi hangverseny szólistája a helyi illetőségű Várdai István csellóművész lesz, aki Sosztakovics 2. gordonkaversenyét adja elő a neves orosz zenekarral. Szombaton Baráti Kristóf hegedűművész lesz az Orosz Nemzeti Zenekar vendége az Erkel Színházban, ahol Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét mutatja be.

A bachtrack.com komolyzenei portál által nemrég a 2014-es év világszerte második legkeresettebb csellistájának nevezett Várdai István videó-üzenetében elmondta: Sosztakovics 2. gordonkaversenye ritkán játszott, de nagyon mély és elgondolkodtató mű, Mihail Pletnyov kifejezetten támogatta, hogy ezt a darabot válasszák.

Rózsa Zoltán, a Kodály Központot is működtető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese hangsúlyozta: ilyen rangú külföldi szimfonikus zenekar Pécsett utoljára 1977-ben lépett fel. „Jól jellemzi a város által megtett utat, hogy a Moszkvai Filharmonikus Zenekar akkor a városi sportcsarnokban zenélt, míg az Orosz Nemzeti Zenekart most a világ egyik legjobb akusztikájú koncerttermében tudjuk fogadni.” – tette hozzá.

Az Orosz Nemzeti Zenekart, az ország első magántőkéből finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov karmester-zongoraművész-komponista alapította 25 évvel ezelőtt. A zenekar szinte azonnal a világ élvonalába került, 2004-ben az orosz zenekarok közül elsőként kaptak Grammy-díjat. Magyarországi koncertjeik egy turné részét képezik, innen Németországba utaznak tovább.

Pécsi és budapesti koncertjeiken a versenymű előtt A. Glazunov Prelűd „A középkorból” szvithez című darabját, a koncertek zárásaképpen pedig Csajkovszkij 5., e-moll szimfóniáját adják elő.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: kaposvarmost.hu, forrás: MTI)