Jump to content

Ma osztják ki a Grammy- és a BAFTA-díjakat is

2015. 02. 08. 13:29

Ötvenhetedik alkalommal osztják ki vasárnap az amerikai zenei szakma legrangosabb elismeréseit, a Grammy-díjakat. A jelöltek között van Antal Nimród Metallica Through the Never című zenés filmje is. Ugyanekkor adják át a BAFTA-díjakat is.

A Grammy-n a legtöbb, egyaránt hat jelölést Beyoncé, Pharrell Williams és Sam Smith kapta. Várakozások szerint a díjátadó Smith nagy sikerét hozhatja. A 22 éves brit szerepel a négy legfontosabb kategória – az év albuma, az év dala, az év felvétele és az év legkiemelkedőbb új előadója – jelöltjei között.

A Grammy történetében mindössze egy előadó volt, aki nála is fiatalabb volt, amikor hasonló teljesítményt ért el: Mariah Carey 20 éves korában mondhatta el ezt magáról.

Rajtuk kívül díjban reménykedhet még Taylor Swift, Iggy Azalea, Sia, Meghan Trainor, a Coldplay, Chris Brown („X”), Mali Music, Jhené Aiko, a Black Keys, Ryan Adams, Jack White, Beck és Paramore is.

Az eredetileg Gramophone Díjnak nevezett Grammyt 1958-ban alapították, akkoriban mindössze 22 kategóriában tüntette ki a lemezszakma a zenei élet kiválóságait. Grammy-történeti tény, hogy a néhai magyar karmester, Solti György kapta pályafutása során a legtöbb, 32 Grammy-t, köztük az életműért járó díjat is.

Vasárnap este adják át a londoni Királyi Operaházban a Brit Film- és Televízió-művészeti Akadémia (BAFTA) díjait. A legtöbb, 11 kategóriában Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című filmjét jelölték. Tíz díjat kaphat a James Marsh rendezésében Stephen Hawkingról forgatott életrajzi film, A mindenség elmélete.

A legjobb film kategóriába a fent említett két filmen kívül a Birdman, a Sráckor és a Kódjátszma is bejutott. A legjobb brit filmek között pedig a '71, a Kódjátszma, a Paddington, a Büszkeség és bányászélet, A mindenség elmélete és a Scarlett Johanssonnal forgatott A felszín alatt szerepel.

A Grand Budapest Hotel sztárja, Ralph Fiennes Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) kihívója a legjobb színész kategóriában, amelyben még Benedict Cumberbatch (Kódjátszma), Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg) és Michael Keaton (Birdman) neve is szerepel. A színésznők közül főszereplőként Amy Adams (Nagy szemek), Felicity Jones (A mindenség elmélete), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Holtodiglan) és Reese Witherspoon (Vadon) kaphat idén BAFTA-díjat.

Mike Leigh filmrendező életművét legrangosabb kitüntetésével, BAFTA-tagsággal ismeri el a brit filmakadémia. A BAFTA-gála házigazdája Stephen Fry lesz.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: wallstcheatsheet.com, forrás: MTI)