Jump to content

A 27-esek klubja - Amy Winehouse

2015. 09. 24. 16:35

Amy Winehouse csatlakozott a legkésőbb a klubhoz. Az ő tehetsége sem volt vitatott, a haláli körülményei viszont annál inkább.

Hatszoros Grammy-díjas, angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró. Ő volt minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója. Két stúdióalbum, egy koncertlemez és két válogatásalbum, mindössze ennyit hagyott maga után.

Amy 2007 óta ivott. Férje Blake szoktatta rá a keményebb drogokra és az alkoholra. Először 2008-ban, majd 2009 januárjában ment el elvonókúrára, de több ízben megszökött onnan. Volt, hogy koncertjén verekedett, elfelejtette szövegeit, de az is megesett, hogy egy részeg állapotban előadott rosszul sikerült piruett közben elesett a színpadon. Szülei tudták, hogy nagy a baj, de nem tudtak rajta segíteni.

A halála előtti egy hónapban az orvosai szerint egy kortyot sem ivott, ám július 23-án valamiért mégis vodkázni kezdett, amiből olyan sokat ivott – véralkoholszintje 4,16 ezrelék volt –, hogy lestrapált szervezete feladta a küzdelmet.