Jump to content

Womex - Átadták a világzenei expo idei díjait a Müpában

2015. 10. 25. 16:09

Az életműdíjat Cheikh Lo szenegáli zenész, a szakmai kiválósági díjat az iráni Ramin Sadighi, a kiadói díjat a német Glitterbeat vehette át a budapesti világzenei expo, a Womex vasárnapi ünnepi ceremóniáján, az esemény zárónapján a Müpában.

A budapesti Womex, a közép-kelet-európai térség első világzenei expója a sokszínűség jegyében zajlott, a koncertek többsége telt házzal ment, köszönet a szervező Hangvetőnek a remek munkáért - mondta Frank Klaffs, a Womex tulajdonosaként működő Piranha Arts ügyvezető igazgatója a rendezvényen.

Kiemelte, hogy a Womexen, amely egyszerre fesztivál, szakmai vásár és konferencia, jelen voltak India, Kuba, Dél-Korea, Kína és Japán képviselői is.

A Womex-díjat – az ősi anyaistenséget ábrázoló szobrocskát – életművéért Cheikh Lo szenegáli zenész kapta, aki zenekarával este koncertet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. „Afrika a jövő kontinense” – mondta a díjátadón a 60 éves művész, aki köszönetet mondott eddigi kiadóinak, producereinek, köztük Youssou N'Dournak. Az elismerést szüleinek, családjának, Szenegálnak és egész Afrikának ajánlotta.

„Egész Afrikáért énekelek, az identitásom abból a kultúrából táplálkozik, amely a kontinens közösségét és a népek egységét jelenti” - mondta Cheikh Lo az MTI-nek korábban adott interjúban. Az énekes, ütőhangszeres, gitáros egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi, stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, de izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a Karib-szigeteki és az észak-amerikai zene világába.

Cheikh Lo eddig öt önálló stúdióalbumot készített, legfrissebb munkája az idén megjelent Balbalou, amely vezeti a World Music Charts Europe legfrissebb rádiós listáját. A szenegáli zenész a Womex-életműdíjat (ezt kapta meg 2008-ban a Muzsikás együttes is) a zenei teljesítmény mellett társadalmi és emberi nagyságával, példamutatásával, az elesettek melletti kiállásával is kiérdemelte.

A szakmai kiválóság kategóriában Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi, a Hermes Records alapítója vehette át a díjat. Sadighi teremtette meg az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

A világzenei kiadók között - a tavalyi sikert megismételve - ismét a német Glitterbeat bizonyult a legjobbnak, a Fonó Budai Zeneház ezen a listán az előkelő 13. helyen végzett. Az WMCE-n, a világzene európai listáján az elmúlt évben négyszáz lemezkiadó művészei szerepeltek 25 ország 45 rádióadóján.

A díjátadón bemutatkozott a jövő évi Santiago de Compostela-i Womexet szervező Nordesia Productions is.

(MA)

(Forrás: MTI)