Jump to content

Új lemezét mutatja be a Kaláka együttes december 3-án

2015. 11. 04. 22:07

A Kaláka együttes 2015. december 3-án mutatja be Ünnepi szonettkoszorú című lemezét, József Attila halálának évfordulóján a Telekom Zeneházban! A mesterszonett József Attila Hazám című költeményének 7. szonettje, amelyre olyan mai magyar költők írtak verseket, mint Dobai Péter, Zsille Gábor, Oláh János.

Az együttes 2015 áprilisában a Költészet Napja alkalmából József Attila dalokat énekelt a Ferencvárosi Önkormányzat meghívására. Akkor ismerték meg az Ünnepi szonettkoszorút, és rögtön jött is a felkérés, volna-e kedvük a versekre dalokat írni, valamint ezeket megjelentetni József Attila halálának évfordulójára, 2015. december 3-ra.

A szonettkoszorú tizenöt szonett sorozata, melynek mindegyik darabja az előző szonett utolsó sorával kezdődik, a 15. mesterszonettnek nevezett szonett pedig az előző tizennégy kezdősoraiból áll össze.

A lemez mesterszonettje József Attila Hazám című költeményének 7. szonettje, amelyre olyan mai magyar költők írtak verseket, mint Dobai Péter, Zsille Gábor, Oláh János, Lackfi János, Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor, Térey János, Zalán Tibor, Tőzsér Árpád, Mezey Katalin, Szálinger Balázs, Erdős Virág, Lázár Balázs, Rózsássy Barbara.

„Megtisztelő volt a felkérés, már csak a költők névsora is különös összefogást sugallt. Öröm látni, hogy egy ilyen akcióban különböző korú, világlátású, stílusú költők vesznek részt. Érezhetően sok a különbség a szonettek írói között, de összekötő kapocs József Attila tisztelete és a hazaszeretet.” – mondta el Gryllus Dániel

A zenészek igyekeztek a költői forma zenei megfogalmazását is megtalálni, ezért született a mesterszonettre egyszerű, két hangból álló recitáló „dallam”, amelyből minden egyes dal kiindulhat, és oda visszatalálhat, természetesen más hangnemben, más ritmusban, ahogy azt az adott vers kívánja.

A lemezen és a bemutató koncerten közreműködik Ferenczi György, Bizják Gábor és Jankó Miklós.