Jump to content

David Bowie sem zenél már nekünk

2016. 01. 10. 08:48

Meghalt David Bowie, jelentette a Sky News és más hírforrások. A zenész hatvankilenc éves volt. A BBC szerint a hírt a fia megerősítette.

A Hollywood Reporter idézi a hivatalos közleményt:David Bowie feladta a tizennyolc hónapos küzdelmet a rákkal. Családja körében hunyt el.A színész pont néhány napja, január 8-án ünnepelte a 69. születésnapját. Ekkor jelent meg legfrissebb lemeze, a Blackstar is, karrierjének egyik legváratlanabb húzása - ami elég nagy szó egy olyan művésztől, akinek a karrierje szinte kizárólag váratlan húzásokból állt.

Az Emmy- és Grammy-díjas sztár 1947. január 8-án született London Brixton nevű részén, David Robert Jones néven. Művésznevét a Bowie vadászkés után vette fel. Első szólólemeze a pszichedelikus rock jegyében született David Bowie volt 1967-ben, amit később számos másik glam rock és pop rock stílusú lemez követett. Szinte minden lemezét más stílusban készítette el, és ehhez a külsejét is gyakran hozzáigazította, kiérdemelve ezzel a "a pop kaméleonja" becenevet.

A már életében kultikus zenész és zenei producer színészként is ismert volt. A Földre pottyant férfi gyíkemberszerű űrlényt alakított futurisztikus űrdresszben, főszereplő volt Tony Scott vámpírfilmjében, Az éhségben. De szerepelt a Krisztus utolsó megkísértésében és a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!-ben is, és egy generáció számára lett ő a gonosz koboldkirály az 1986-os Fantasztikus labirintus után, amiben egy seregnyi vicces és ütődött kobold uraként rabolta el a fiatal Jennifer Connelly öccsét.