Jump to content

Vadym Kholodenko zongoraestet tart

2016. 02. 08. 13:01

A Zeneakadémia Nagytermében ad hangversenyt február 10-én Vadym Kholodenko, a világ egyik legjelentősebb zongoraversenyének győztese. Letisztult zenei megoldások és csodálatos billentéskultúra jellemzik játékát.

Koncertjeit mindig hangos és kirobbanó siker övezi. Budapesti szólóestjén Schumann és Szkrjabin művei hangzanak el.

A Van Cliburn versenyt az 1960-as években alapították, négyévente rendezik meg a texasi Fort Worthben. Vadym Kholodenko a 2013. évi Van Cliburn Zongoraversenyen aratott győzelmének köszönhetően világszerte ismertté vált, mára a legnagyobb koncerttermek és fesztiválok állandó szereplője Európában és Amerikában egyaránt. A kritikusok szerint a fiatal művész technikája és zenei érzékenysége egyértelműen olyan nagy orosz zongoristákéhoz hasonlítható, mint Szvjatoszlav Richter vagy Emil Gilels. Szuggesztív egyéniség, aki egyaránt képes filozófiai mélységek megteremtésére és „technikai tűzijáték” megcsillogtatására. Letisztult zenei megoldások és csodálatos billentéskultúra jellemzik játékát. Koncertjeit mindig hangos és kirobbanó siker övezi. Budapesti szólóestjén Schumann és Szkrjabin művei hangzanak el.

  1. február 10. (szerda), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
    Vadym Kholodenko zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
    Schumann: Nachtstücke, op. 23, Schumann: Humoreszk, op. 20 ***
    Szkrjabin: 24 prelűd, Szkrjabin: Fantázia, op. 10

Részletesebb életrajz:

Vadym Kholodenko 1986-ban született Kijevben. Zenei tanulmányait a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban folytatta; tizenöt éves korától olyan nemzetközi versenyek díjazottja, mint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, a Barcelonában megrendezett Maria Canals verseny és a Japán Sendai verseny. A nagy áttörést a Cliburn verseny győzelme hozta meg számára, azóta a legnagyobb koncerttermek és fesztiválok állandó szereplője Európában és Amerikában egyaránt. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Juri Bashmet, Vlagyimir Szpivakov, Konstantine Orbelian, Mark Gorenstein, Alexander Rudin, Dmitrij Liss, Jevgenyij Bushkov, Alexander Szladkovszkij. A kritikusok szerint Kholodenko technikája és zenei érzékenysége egyértelműen olyan nagy orosz zongoristákéhoz hasonlítható, mint Szvjatoszlav Richter vagy Emil Gilels. Szuggesztív egyéniség, aki egyaránt képes filozófiai mélységek megteremtésére és „technikai tűzijáték” megcsillogtatására. Letisztult zenei megoldások és csodálatos billentéskultúra jellemzik játékát, ezzel párosul repertoárjának különleges összetétele, melyben olyan művek is gyakran szerepelnek, melyeket csak nagyon kevesen játszanak. Szerény személyiségével rögtön belopja magát a közönség szívébe, koncertjeit mindig hangos és kirobbanó siker övezi.