Jump to content

Díjazzák a legjobbakat a VOLT-on

2016. 05. 19. 02:17

Zenei díjat alapít a Petőfi Rádió, amelyet minden évben a hazai könnyűzene elismerésre méltó szereplői vehetnek át. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezik meg. Az eseményen különlegesnek ígérkező produkcióval lesz jelen többek között a Punnany Massif, a Wellhello, Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Halott Pénz és a Szabó Balázs Bandja.

A Petőfi Zenei Díj gálát a Duna World, a Petőfi TV és a petőfilive.hu élőben közvetíti. A Telekom VOLT Fesztivál bérletesei számára ez a nap ajándék, napijegyet már országszerte lehet rá váltani. „A megújuló közmédia minden tehetségre figyel” – mondta el Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója. Hozzátette: „a Petőfi Rádió, a Petőfi TV és a PetőfiLive.hu mára a magyar zene otthonává vált. Évtizedes munka érett be, az a magyar fiatal, aki a zenében szeretne maradandót alkotni, jó partnert talál a Petőfi Rádióban és a Petőfi TV-ben: a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint ezek közös új médiás platformja, a PetőfiLive.hu szerepe a hazai könnyűzenei életben mára meghatározónak mondható, szinte nincs olyan magyar kortárs együttes, amelyet ne a Petőfi fedezett volna fel. Ezért a közmédia küldetése nem csupán abban merül ki, hogy időről időre új, hazai produkciókra irányítja a nagyközönség figyelmét és rendszeresen játssza a dalaikat, de feladatunknak érezzük azt is, hogy a legjobbakat egy nagy ünnep keretében minden évben elismerésben is részesítsük.”

„A célunk az, hogy olyan show keretében adjuk át ezeket a Petőfi Zenei Díjakat, amely idehaza egyedülállónak, tartalmasnak és látványosnak ígérkezik, sok-sok hazai- és világsztár részvételével. A Telekom VOLT Fesztivál ehhez ideális helyszín, hiszen így a közönség, a hallgatóink is nagy számban lehetek részesei ennek az ünnepi programnak, amelyet természetesen a TV-ben, a rádióban, és a PetőfiLive.hu portálon is közvetítünk” – fogalmazta meg Vaszily Miklós.

A Petőfi Rádió az utóbbi időben a magyar könnyűzene egyik legfontosabb csatornájává vált. „Fesztiválszervezőként látjuk, hogy a Petőfi az elmúlt években hány új, mára meghatározó zenekart és előadót fedezett fel és mutatott be elsőként a hazai nagyközönségnek. Úgy gondoljuk, tőlük átvenni az év legjobbjainak járó elismeréseket, igazán komoly rangot jelent majd. A Petőfi Rádió, a Petőfi TV, és a PetofiLive.hu a fesztiváljaink egyfajta természetes szövetségese, olyan médium, amely hasonló profillal és ízlésvilággal bír, mint mi, éppen ezért találtunk most is egymásra a Petőfi Zenei Díj alapítása kapcsán” – mondta el Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője, a Petőfi Zenei Díj főszervezője.

A nominálás és a szavazás menete

A nominálás alapját a Petőfi Rádió 2015. március 1. és 2016. március 1. között legtöbbet játszott, 150 magyar dala képezte. A 200 fős, szakmai testület (az elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló Akadémia) ebből a 150 dalból, illetve a dalok előadói közül választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét. A jelöltekre május 20. és június 20. között a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon szavazhat a közönség, és a szakmai testület is újra voksol. A végeredményt a szakmai szavazók és a közönség szavazatainak összessége adja majd nyolc kategóriában, ezek: az év dala, zenekara, férfi- és női előadója, videóklipje és koncertje, dj-je felfedezettje. Ugyancsak a Petőfi Zenei Díj gálán adják át a Petőfi életműdíját is. A szervezők fontosnak tartják, hogy az eredmény az utolsó pillanatig titokban maradjon, ezért a borítékok kibontásáig azt kizárólag a szavazást felügyelő közjegyző tudhatja majd.

Szakmai díjak

A Petőfi Zenei Díj alapítói a zenei háttéripar legkiválóbb szakembereit is jutalmazni kívánják. „Úgy gondoljuk, a Petőfi Rádiónak feladata, hogy évről-évre elismerésben részesítse azokat, akik a sikeres előadók mögött töltenek be fontos szerepet. Így a Petőfi Zenei Díj gála előtti napokban szakmai díjat vehet majd át az év producere, menedzsere, hangmérnöke, hangszerelése/masterelése és az év lemezborítója is” – tudtuk meg Pető Zoltántól, a Petőfi Rádió főszerkesztőjétől.

A show

Igazán egyedülálló, két és fél órás show keretében a Telekom VOLT Fesztivál nyitónapján, június 28-án adják át a Petőfi Zenei Díjakat. „Célul tűztük ki, hogy ebben az impozáns környezetben, a VOLT nagyszínpadain olyan programot állítsunk össze, amelyben a legfontosabb hazai produkciók közül többen, egyedi programmal lépnek fel és több nemzetközi sztárt is vendégül láthatunk” – mondta el Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció másik vezetője.

Bár a program még nem teljes, az már biztosra vehető, hogy a Petőfi Zenei Díj keretében koncertet ad a Punnany Massif, a Quimby, Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Szabó Balázs Bandája, a Halott Pénz, a Wellhello, Lotfi Begi és Mező Misi. A nemzetközi, a Petőfin gyakran játszott sztárok közül a holland Lost Frequencies, a Wilkinson és Ella Eyre szerepel a programban, utóbbi két sztár a show után nagykoncerttel várja a VOLT közönségét, a Lost Frequencies pedig a VIP-vendégeket szórakoztatja majd. Örömhír a VOLT közönsége számára, hogy Ákos nemcsak a gálán szerepel majd, de nagykoncerttel is várja közönségét ugyanezen az estén. A gálát a Duna World, a Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a PetőfiLive.hu élőben közvetíti.