Jump to content

Magyar művész is bejutott a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe

2016. 09. 13. 13:41

Magyar művész is bejutott a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe: a hat továbbjutó között van Kocsis Krisztián. A döntőnek pénteken és szombaton a budapesti Zeneakadémia ad otthont, a díjkiosztó gálát pedig vasárnap tartják.

A döntőbe jutott Kocsis Krisztián mellett Szergej Beljavszkij (Oroszország), Leon Bernsdorf (Németország), Kuan Ting Lin (Tajvan), Miho Morimoto (Japán) és Tomoki Szakata (Japán) - olvasható a versenyt rendező Filharmónia Magyarország honlapján.

A pénteki szólódöntőben a versenyzők Liszt h-moll szonátáját játsszák, a szombati döntőben Kocsis Krisztián és Szergej Beljavszkij az Esz-dúr zongoraversenyt, Lin Kuan Ting és Leon Bernsdorf az A-dúr zongoraversenyt, Miho Morimoto és Szakata Tomoki a Haláltánc című művet adja elő. 

A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán pedig a szerkesztőbizottság elnökeként vesz részt a munkában. 

A 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendezik meg a Zeneakadémián.

A megmérettetésre három kontinens 11 országából 36 fiatal tehetség érkezett.