Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 6. Trója

2014. 09. 06. 11:04

A 2004-ben bemutatott film a trójai háború tíz éves történetét sűríti össze, az egymás ellen harcoló seregek legnagyobb hőseit, Akhilleuszt és Hektórt Brad Pitt és Eric Bana alakítja.

A forgatókönyv Homérosz műve (Iliász) alapján készült, de akadnak jelentős eltérések az eredeti műhöz képest, az istenek például egyáltalán nem jelennek meg a történetben, legfeljebb hivatkoznak rájuk. A lenyűgöző látványelemekkel tarkított film rendezője Wolfgang Petersen.

Két trójai herceg, Priamosz király (Peter O’Toole) fiai, Hektór (Eric Bana) és Parisz (Orlando Bloom) vendégeskedik Menelaosz spártai királynál (Brendan Gleeson). Parisz elszökteti a király feleségét, Helenét (Diane Kruger), ezért Menelaosz bosszút esküszik. Szövetkezik fivérével, Agamemnónnal (Brian Cox), akinek már régóta fáj a foga Trójára, ezért kapóra jön neki Menelaosz sérelme.

Agamemnón harcba hívja a görög királyokat, köztük Ithaka uralkodóját, Odüsszeuszt (Sean Bean), valamint a görögök legendás harcosát, a büszke és lobbanékony Akhilleuszt (Brad Pitt). Akhilleusz eleinte vonakodik eleget tenni Agamemnón parancsának, a királlyal soha véget nem érő viszálykodásuk miatt, de végül úgy dönt, hogy csatlakozik a sereghez.

(fotó: filmkatalogus.hu)