Jump to content

A Sráckor (Boyhood) hamarosan a mozikban

2014. 09. 08. 15:26

Richard Linklater új filmjének magyarországi bemutatója szeptember 18-án lesz. A gyermek főhőst alakító Ellar Coltrane mellett olyan színészek bukkannak fel benne, mint Patricia Arquette vagy Ethan Hawke. A film elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A film (melynek Richard Linklater nemcsak rendezője, hanem forgatókönyvírója is egyben) olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain és magán az időn.

A 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követjük az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újraházasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető, ismerős kavargásán keresztül.

A történet kezdetén az álmodozó tekintetű elsős, Mason nagy felfordulással néz szembe: egyedülálló, keményen dolgozó édesanyja, Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy vele és nővérével, Samanthával elköltöznek Houstonba – pont, amikor régóta távollévő apjuk, az idősebb Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából, hogy újra belépjen a világukba.

Így kezdődik az élet állandó változása. Ám a szülők, nevelőszülők, lányok, tanárok, főnökök, veszélyek, vágyak és kreatív szenvedélyek özönében Masonnek mégis sikerül a maga útját bejárnia.

(fotó: patheos.com, forrás: port.hu)