Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 39. Holt költők társasága

2014. 10. 09. 11:07

Peter Weir 1989-ben bemutatott filmje a mai napig óriási népszerűségnek örvend az egész világon. A szigorú nézeteket valló vermonti Welton Akadémiába új tanár érkezik, aki egészen új szemléletet, az élet élvezetét hirdeti a diákoknak (Carpe Diem! – Ragadd meg a napot!).

John Keating (Robin Williams) az új tanév kezdetén üde színfoltot jelent a Welton Akadémia tanulóinak könnyed, humoros, de mégis mélyenszántó gondolataival. A tanár megszeretteti velük a költészetet, és önállóságra ösztönzi őket.

Az egytől-egyig nagy jövő előtt álló fiúkat fellelkesítik Keating órái, hiszen mind-mind küzdenek valamilyen teherrel: Neil Perry (Robert Sean Leonard) az apja (Kurtwood Smith) szigorával, Todd Anderson (Ethan Hawke) a bátyja örökségével, Charlie Dalton (Gale Hansen) a kényszerű iskolai és otthoni fegyelemmel, Knox Overstreet (Josh Charles) pedig a szerelemmel.

Robin Williams-t Oscar-díjra jelölték a filmben nyújtott alakításáért, a film maga pedig a legjobb eredeti forgatókönyvért vihetett haza aranyszobrocskát.

Részlet a filmből:

(fotó: flavorwire.com, forrás: youtube.com)