Jump to content

A tolonccal kezdődött meg a Magyar Filmhét

2014. 10. 14. 15:06

Kertész Mihály 1914-es, A tolonc című filmje felújított kópiájának díszbemutatójával kezdődött meg az I. Magyar Filmhét hétfő este a Művészetek Palotájában.

A Casablanca rendezőjeként később az Oscar-díjat is elnyerő Kertész Mihály 100 éves filmje sokat utazott, míg elért ide, hiszen a kópiát 10 éve találták meg a New York-i Magyar Intézet dohos pincéjében. – emlékeztetett köszöntőjében a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

Havas Ágnes hozzátette, hogy a nitrókópiát repülőn nem is lehetett hazahozni, ezért a Duna Televízió akkori elnöke, Cselényi László hajóval hozatta el Portugáliába, majd onnan autóval Budapestre, ahol a Magyar Nemzeti Filmarchívum gondoskodott felújításáról. Hozzátette, hogy a filmtörténeti ritkaság díszbemutatója után az elmúlt három év filmtermésével, 332 benevezett alkotással, ebből 26 játékfilmmel ismerkedhetnek meg a nézők a fesztivál vetítésein vasárnapig.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke hangsúlyozta: az NMHH egyik legfontosabb küldetése az, hogy biztosítsa az információs esélyegyenlőséget, ezért az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra programja keretében 2011 óta 400 filmet támogattak, ezek közül az elkészült munkákból a filmhéten 116 alkotást lehet megtekinteni.

Andrew Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy csaknem egyéves felújítási munka eredményeként láthatja A tolonc című filmet a filmhét közönsége. Felidézte továbbá: amikor tizenéves korában barátaival úgy döntött, hogy filmet fog készíteni, szülei barátja, Kertész Gábor adta oda nekik testvére, Kertész Mihály egykori 16 milliméteres kameráját. „Ezzel csináltam meg az első filmemet és most talán vissza tudtam adni neki valamit, hogy segíthettem az ő fantasztikus filmjét megőrizni.” – jegyezte meg Andrew Vajna.

A Jászai Mari főszereplésével készült filmhez a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét, amelyet a nyitógálán az 52 tagú Pannonia Symphony Orchestra ad elő.

Az első alkalommal megrendezett, vasárnapig tartó filmhéten több játékfilm bemutatóját tartják. A Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Magyar Filmakadémia szervezésében összesen 12 ezer 620 percnyi magyar film, azaz 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egészestés játékfilm és 16 tévéjátékfilm lesz látható.

(fotó: magyarhangya.tumblr.com, forrás: MTI)