Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 47. Gyilkosság az Orient expresszen

2014. 10. 17. 11:13

Sidney Lumet 1974-ben készített bűnügyi filmet Agatha Christie világhírű krimijéből, igazi sztárparádét vonultatva fel a mozivásznon. A híres belga detektívet, Hercule Poirot-t Albert Finney alakítja.

Hercule Poirot (Albert Finney) Isztambulból utazik haza az Orient expresszen, amelyre csak az utolsó pillanatban kapott jegyet. Az út során egy nyers modorú gazdag amerikai üzletember, bizonyos Mr. Ratchett (Richard Widmark) megbízná a detektívet azzal, hogy derítse ki, ki ír neki fenyegető leveleket, de M. Poirot visszautasítja. A férfit másnap holtan találják.

A filmben olyan mozisztárok tűnnek fel, mint Lauren Bacall, Martin Balsam, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Sean Connery, John Gielgud, Wendy Hiller, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Rachel Roberts és Michael York.

Néhány érdekesség a filmmel kapcsolatban: Abban a jelenetben, amikor Poirot megoldja a rejtélyt, Albert Finneynek több mint 8 oldalad szöveget kellett megtanulnia. John Gielgud nem volt elragadtatva Ingrid Bergmantól, mint mondta: „öt nyelven beszél folyékonyan, de játszani egyiken sem tud”. Agatha Christie úgy-ahogy meg volt elégedve Finney Poirot-alakításával. Az írónő már nem láthatta, az „igazi” Poirot-t, David Suchet-t, aki először 1989-ben bújt a belga detektív bőrébe.

A Gyilkosság az Orient expresszent hat kategóriában jelölték Oscar-díjra 1975-ben, ebből egyet nyert meg, John Gielgud nem túl hízelgő véleménye ellenére Ingrid Bergman kapott aranyszobrot a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

(fotó: welovemoviesmorethanyou.com)