Jump to content

Holnaptól a mozikban a Két nap, egy éjszaka

2014. 10. 22. 13:32

A szolidaritás kérdését vizsgálja a belga Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne Két nap, egy éjszaka című drámája, amelynek főszerepét, egy depressziós külvárosi munkásnőt az Oscar-díjas Marion Cotillard francia színésznő alakítja.

A 2008-as gazdasági válság kirobbanása után született meg a 37 éve közösen alkotó, a Rosettával (1999) és A gyermekkel (2005) kétszeres Arany Pálma díjas Dardenne testvérek fejében a film ötlete egy olyan alsó középosztálybeli nőről, akit a lecsúszás veszélye fenyeget, mert a kollegáinak többsége gyengének tekinti.

A film ugyanakkor nem pénzügyi kérdésekről szól, hanem az egyéni felelősségről. A történet egy olyan kisvállalatnál játszódik, amelynél nincs szakszervezet vagy kollektív képviselet, ezért a szolidaritást újfajta módon kell megszervezni.

A depresszió miatti betegállományból visszatérő Sandra (Marion Cotillard) férje (Fabrizio Rongione) ösztönzésére egy hétvége alatt próbálja meggyőzni munkatársait arról, hogy mondjanak le az ezer eurós éves jutalmukról annak érdekében, hogy a nő állása megmaradjon. Pénteken már ellene szavaztak, de egy kolléga közbenjárásra hétfőn megismétlik a szavazást.

Sandra eleinte nem hisz abban, hogy bármit is tehet az elbocsátása ellen, egyedül érzi magát a többiekkel szemben, akiket egyesével keres fel. Végül férje és néhány munkatársa támogatásának köszönhetően sikerül megteremtenie a szolidaritást maga körül és lassanként visszanyernie az önbizalmát.

Míg a Dardenne testvérek korábbi filmjeiben a problémák gyökere általában a magánéleti viszonyokban, a családon belül volt, ezúttal a hangsúly a külvilágra helyeződik, a jól működő család pedig az erőforrást jelenteni. A történetet egyébként több hasonló jellegű, Belgiumban és az Egyesült Államokban megtörtént esetből merítették a rendezők.

A film erős társadalomkritikai üzenete ellenére a rendező testvérpárnak nem a fogyasztói társadalom bírálata volt az elsődleges célja, hanem egy lassanként magára találó, törékeny személyiség bemutatása.

Sandrát az Oscar-díjas Marion Cotillard alakítja, akit véletlenül láttak meg a rendezők a Rozsda és csont című film forgatása alatt, amelynek producerei voltak. A színésznő épp egy liftből szállt ki, karjában a kisfiával, a rendezők pedig Cotillard kifejező tekintete és megjelenése alapján azonnal tudták, hogy őt szeretnék felkérni a szerepre.

A májusi cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást csütörtöktől vetítik a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában.

(fotó: blogs.lexpress.fr, forrás: MTI)