Jump to content

„Nem tudom, hogy képes leszek-e még filmezni”

2014. 11. 29. 16:27

Lars von Trier megtörte a hallgatást és felfedte, hogy drog- és alkoholfüggőséggel kezelték. A híresen csípős nyelvű dán rendező olyan filmeket tudhat maga mögött, mint a Dogville – A menedék, a Melankólia és a Nimfomániás.

Von Trier pénteken a Politiken című dán újságnak adott interjúban elárulta, hogy most már tiszta és anonim alkoholista találkozókra jár. Az 58 éves rendező elmondása szerint korábban naponta egy üveg vodkát kellett meginnia ahhoz, hogy megőrizze a kreativitását azáltal, hogy belép egy „párhuzamos világba”. Szinte az összes filmjét ebben az állapotban írta meg.

A rendező ugyan most már tiszta, de aggódik, hogy mostantól csak „vacak filmeket” fog alkotni. „Nem tudom, hogy képes leszek-e még filmeket készíteni és ez aggaszt. Egy művészeti érték sem készült ex-alkoholisták vagy ex-drogosok által. Ki a fene törődne a Rolling Stones-zal a pia vagy Jimi Hendrixszel a heroin nélkül?”

Von Trier elmondta, hogy a Dogville – amelyet egy drogparti inspirált – 12 nap alatt íródott meg, míg a Nimfomániás elkészítése – józan állapotban – 18 hónapot vett igénybe.

Az interjú az első jelentősebb volt azóta, hogy von Trier 2011-ben némasági fogadalmat tett arra a vitaviharra reagálva, amely egy nyilatkozata után robbant ki, melyben empátiáját fejezte ki Adolf Hitlerrel.

(fotó: theguardian.com, forrás: hollywoodreporter.com)