Jump to content

Lesújtó kritikák A szürke ötven árnyalatának

2015. 02. 13. 14:26

Egyöntetűen rossz a kritikai fogadtatása a német sajtóban A szürke ötven árnyalata című könyvsikerből készült amerikai filmnek, amelynek nemzetközi premierjét a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) tartották.

A csütörtökön megjelent kritikák szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy Sam Taylor-Johnson rendezése unalmas és egészen sokáig, a 41. percig egyetlen kockája sem szól a szexről.

A Stern című hetilap szerint „bármelyik Rhianna-videoklip és Miley Cyrus-buli mocskosabb” a Berlinalén nagy felhajtással bemutatott filmnél. A párbeszédek pedig éppen olyan laposak, mint a mű alapjául szolgáló regényben, E. L. James 51 nyelven megjelent, 100 milliónál is több példányban eladott kötetében, amelyet „nagy adag öniróniával” lehetett volna kezelni, de a filmből ez is hiányzik – jegyezte meg a berlin-brandenburgi RBB kritikusa a regionális közszolgálati műsorszóró társaság honlapján A kudarc ötven árnyalata címmel közölt írásában.

A Die Welt szerint a Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével készült film „egyáltalán nem a szexről szól”, hanem „az egyenjogúságtól, az érzelmektől és a szabadságtól való félelemről”, és ez „garantáltan nem szexi”.

A film bemutatja a két főhős, a diákélet szerény körülményei közül érkező irodalom-szakos egyetemista, Anastasia és a dúsgazdag vállalkozó, Christian Grey világát, és azt is, hogy a férfi „milyen természetességgel próbálja drága ajándékokkal megvásárolni a hatalmat” a nő felett, aki „ezért imádja őt. Micsoda rémálom!” – írta a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az alkotás „erotikus vacakság”. Szerintük a film „egy arctalan herceg és egy ártalmatlan Hamupipőke” kapcsolatát mutatja be, amely „sivár” és egyikük sem élvezi, de túltenni sem tudják magukat rajta.

A berlini Der Tagesspiegel egyebek között azt emelte ki, hogy a kapcsolat testi oldalát nagyon részletesen bemutató regényből a nemiséget tekintve igen visszafogott, messze elmarad a hasonló témát feldolgozó legutóbbi kiemelkedő alkotástól, Lars von Trier A ninfomániás című drámájától.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: entertainment.ie, forrás: MTI)