Jump to content

Magyar érdekeltségű filmszemlék Lengyelországban

2015. 03. 14. 10:57

A magyar-lengyel sorsközösséget felidéző filmszemléket tartanak a napokban Lengyelországban: Varsóban, illetve Katowicében, ahol lengyel vonatkozású magyar filmeket vetítenek és az utóbbi évek magyar filmgyártásából is bemutatnak alkotásokat.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából szombaton az egyik varsói művelődési központban egész napos filmvetítések várják a nézőket. A szemle a lengyel-magyar-litván katolikus filmnapokat nyitja meg, a magyar napot Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet védnöksége alatt rendezik.

A programon a lengyel és a magyar történelmi párhuzamokra utaló, klasszikus és újabb alkotásokat mutatnak be. Levetítik többek közt az Áll a bál című 1939-es filmet, amelyben még az 1944-es felkelés előtti Varsót látható. Sára Sándor 80 huszárjában a varsóiak megismerhetik a sorsát az 1848-as forradalom kitörésekor Lengyelországban állomásozó huszároknak. A szemlén Goda Krisztina 1956-os témájú filmjét, a Szabadság, szerelmet, valamint Fábri Zoltán Két félidő a pokolban című alkotását is bemutatják.

Hétfőtől péntekig a katowicei lengyel-magyar barátság 10. emléknapja alkalmából a nézők népszerű magyar filmekkel ismerkedhetnek meg, többek között bemutatják Fonyó Gergely Made in Hungaria című 2006-os filmjét, amely az eddigi lengyelországi vetítéseken mindig nagy sikert aratott.

A fiatal közönségnek szánják Ternovszky Béla Macskafogóját, amelynek lengyel alámondásos változatát 20 éve adták ki Lengyelországban. A mostani vetítéshez Londonból szerezte be a filmet a varsói Balassi Intézet, mivel a lengyel archívumokban egyetlen példány sem található.

A katowicei szemle meglepetése, hogy befejezésül a Rialto moziban az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyarországi középdöntőjébe bejutó, elektronikus popzenét játszó Passed együttes lép fel. A Passed hárfása és énekese – Nizalowski Fanni és Dorottya – a lengyel-magyar barátság ápolója, a tavaly ősszel elhunyt Nizalowski Ernő katonatiszt unokája.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: filmuniverzum.hu, forrás: MTI)