Jump to content

Mozi a város felett

2015. 08. 08. 10:15

A Budapest Rooftop Cinema az a hely, amit sokaknak egyáltalán nem kell bemutatni, de mindig vannak olyanok, akik most találkoznak vele először. Így voltam vele én is, amikor idén nyáron egyszer szóltak, hogy csütörtökön akarok-e Szellemirtókat nézni. Természetesen akartam. Aztán megkérdeztem, hogy hova és merre kéne mennem, valamint mikorra. És így kerültem oda.

A helyszín a Blaha Lujza téri Corvintető volt, ahová jelképes összegért (300 forint) bárki beléphet. Ha fizettünk, sok-sok lépcsőn át feljuthatunk a tetőteraszra, ahol majd a tényleges filmvetítésre fog sor kerülni. A teraszon székek és padok állnak, rendetlen sorokban, valamint további padok és bárszékek oldalt. Helyfoglalás érkezési sorrendben, egyéb megkötés nincs. A feljáró mellett pattogatott kukoricás, mellette-mögötte a vászon. Az este során a pattogatott kukorica ingyenes, rendszerint hosszú sor is áll előtte. A filmet a nézőtér közepéről vetítik majd, hangfalból és hangtechnikából viszont nincs hiány. A terasz másik végében bár és szendvicssütöde, ahol sokszor szintén hosszú sor áll. A büfé felett a VIP-szekció található, de oda csak azok ülhetnek, akik fejenként háromezer forintos fogyasztást vállalnak.
A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek lejátszásra. Hivatalosan fél hétkor kezdődik a vetítés, gyakorlatilag azonban meg kell várni vele az éj leszálltát. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni. Addig a film zenéit és a filmbéli korszak zenéit hallgathatjuk. De ha valaki már fél hét óta ott van, hogy biztosan jó helye legyen, kissé túl hosszúra nyúlhat a várakozás. Ilyenkor a századszor lejátszott filmslágerek kezdenek valamelyest monotonná válni. A másik, ami kissé érzékenyen érintett ebben a nagy hőségben, az az, hogy a biztonságiak a kapunál a jegyvásárlás után minden táskát átnéznek, és minden flakont, minden kulacsot elkérnek. Odafent csak azt lehet fogyasztani, amit ott vettél. Ezt is megértem, és ha nem lenne kánikula, támogatnám is. Így viszont kicsit nehéz, különösen ha másoknak is foglalunk helyeket, és emiatt nem mozdulhatunk el onnan.
Viszont amikor elindul a film, az ember ösztönösen elfelejt minden bosszantó apróságot, minden nyűgöt és nyavalyát. Onnantól kezdve mozi van és semmi más. És végső soron csak ez számít. Ezért járunk oda. Ezért és a hangulatért, mert az van.

Összegzés:


Következő vetítés:
The Grand Budapest Hotel - Augusztus 13. (csütörtök), 18:30

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: pinterest.com)