Jump to content

Ur Királyi Játéka – Az egyik legősibb versenyjáték (II. rész)

2015. 10. 06. 11:20

„Megint én győztem. Írnok, vésd fel ékírással!”

A játéktábla húsz mezőből áll, a játék elején és végén a két játékos külön sávban halad, ahol nem tudják egymást akadályozni. A középső nyolc mezőben viszont komoly harc fog folyni az egyes helyek birtoklásáért. Talán az Ur a legelső dobókockás, illetve hát dobóköves játék. Egyes szabályváltozatok szerint három, mások szerint négy dobókővel kell játszani a játékot. Ezek nagyjából tetraéder alakú kavicsok, amelyeknek az egyik csúcsát megjelölték. Ezekkel kell dobnia mindegyik játékosnak, és annyit léphet, amennyi pontot mutatnak a kövei. Úgyhogy előfordulhat nullás dobás is. A játékban mindkét oldalnaknak 6-7 korongja van, amelyeket a hosszabbik sávra bevezetve két kanyarral ki kell vinni a pályáról. Mindkét oldalon a negyedik, illetve a tizennegyedik kő biztos pont, illetve a középső sávban található nyolcadik mező is ilyen. Aki ilyenre lép az egyik korongjával, azt onnan nem lehet kiütni. Mert a középső sávban a verseny bizony eldurvul kissé. Aki rá tud lépni a másik játékos egyik kövére, az kiüti azt a pályáról, és az így visszakerül a kezdőtálba. A játékot értelemszerűen az nyeri, aki az utolsó kövét is le tudja vinni a tábláról. Ez lenne hát dióhéjban Ur királyi játéka, és kipróbálva azt kell mondanunk, hogy azért van olyan nehéz, mint egy Ki nevet a végén?
Ami a mi példányunkat illeti, azt a Ravensburgernek köszönhetjük, akik 1977-ben gondoltak egyet, és újra kiadták ezt a remek játékot. Mondanunk se kell, ezt a példányt is a miskolci bolhapiacon találtuk. Ez már hatoldalú dobókockával operál, és a játékosok nem 0-4 közötti dobásokkal élhetnek, hanem 1-5 közöttiekkel, aki hatost dob, az pedig elveszti a körét. Ráadásul lehetőség van tornyokat is építeni, azaz egy mezőn több korongot is felhalmozni, de egy ilyen torony legfeljebb csak öt korongból állhat. No meg a játékosoknak is tíz-tíz korongja van.
A játékot meglehetősen nehéz beszerezni, viszont örvendezzünk az internetnek, hiszen több változatát is lekódolták már ügyes emberek! Azoknak, akik a játék talán legtradícionálisabb változatával szeretnének játszani, egy linket is a rendelkezésükre bocsátunk. Jó játékot!

http://www.yourturnmyturn.com/java/ur/index.php

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: sumerianshakespeare.com)