Jump to content

Már 50.000-en látták a Testről és lélekről című Arany Medve díjas filmet

2017. 04. 06. 09:52

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről először a 67. BERLINALÉN mutatkozott be a közönség előtt, ahol három másik díj mellett elnyerte a fesztivál legfontosabb elismerését, az Arany Medvét. Ezt követően március 2-án került a hazai mozikba, az érdeklődés iránta pedig máig töretlen: alig egy hónap alatt 50.000-en látták, és továbbra is számos moziban vetítik országszerte. Budapesten jelenleg a Cinema City Allee, Corvin, Művész, Puskin, Tabán, Toldi és az Uránia Nemzeti Filmszínház vetíti.

Eddig a filmet Budapest mellett Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szentendre, Szolnok, Veszprém, Győr, Sopron, Szarvas, Békéscsaba, Jászberény, Kecskemét, Szombathely, Zalaegerszeg, Martfű, Gyöngyös, Sárospatak, Miskolc, Veszprém, Cegléd, Nagykanizsa, Nyergesújfalu, Kisvárda, Nagykőrös, Salgótarján, Szekszárd, Tiszaújváros, Makó, Eger, Kisújszállás, Visegrád, Balatonfüred, Tapolca, Bölcske, Szigetszentmiklós, Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Kiskunhalas, Celldömölk és Pápa közönsége ismerhette meg. Különösen nagy érdeklődés mutatkozott azokra az előadásokra, amelyekre valamelyik alkotó elkísérte a filmet, és a vetítést követően válaszolt a nézői kérdésekre. Ezekről az eseményekről készült az alábbi rövid hangulatvideó: 

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, Érdemes művész filmjeivel több, mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera díj a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, ez az első film főszerepe. A férfi főszereplő igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben olyan kitűnő színészeket láthatunk még többek között, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika (Konyec, Kaméleon, Pánik, Csak a szél, Csicska), Muhi András (Rengeteg, Dealer, Womb – Méh, Csak a szél), valamint Mesterházy Ernő (Konyec, Liliom ösvény), operatőre Herbai Máté (A nyomozó, Utolsó idők, Kút). Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

(Forrás: kulturmozaik.hu)