Jump to content

Három magyar film is versenyben az idei Cannes-i filmfesztiválon

2017. 05. 21. 09:46

Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos válogatásában.

Kiemelkedő magyar részvétellel kezdődik szerda este a 70. jubileumát ünneplő cannes-i filmfesztivál. Három magyar alkotással és egy magyar részvételű koprodukcióval a hivatalos válogatásában Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát illetően a közép-európai országok közül.

A filmalap összegzése szerint Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje a fesztivál versenyprogramjában indul,

a világpremier május 19-én este lesz a fesztiválpalotában, az alkotók jelenlétében.

A filmalap támogatásával és német koprodukcióban készült Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól egy különös barátság történetén keresztül. Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos válogatásában. A film június 8-án debütál a hazai mozikban.

Az Arany Pálmát eddig még sosem nyert el magyar film.

Kristóf György első játékfilmje, a filmalap támogatásával készült Out a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában mutatkozik be, és a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez. A világpremier május 22-én lesz.

Az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció készítésében számos magyar alkotó vett részt, köztük a főszereplő Terhes Sándor és a film operatőre, Pohárnok Gergely.

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a cannes-i Cinéfondation válogatásban szerepel, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 32 perces vizsgafilm egy találkozás története az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól. A cannes-i díszbemutató május 24-én lesz.

Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát – 61 évvel a cannes-i premiert követően – a filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a Cannes Classics. Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei restaurált változatainak bemutatását követően 2017 lesz sorozatban a harmadik év, amikor magyar alkotás gazdagítja a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató Cannes Classics programot.

Az ötvenes évek közepén a magyar film újjászületését jelző Körhinta legteljesebb verzióját az eredeti negatívból és két további pozitív filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai. A film május 19-én lesz először látható régi szépségében.

A filmalap nemzetközi értékesítési részlege a cannes-i filmvásáron vetíti le először a külföldi forgalmazóknak Herendi Gábor Kincsem című filmjét, mely továbbra is az év legsikeresebb alkotása a hazai mozikban, sőt az elmúlt tíz év legnézettebb magyar filmje 357 ezer nézőjével.

(Forrás: kulturmozaik.hu)