Jump to content

A Genti Filmfesztiválon lesz Szász János új filmjének európai premierje

2017. 10. 15. 11:12

Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című, Hegedűs D. Géza, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt főszereplésével készült filmjének európai premierje a 44. Genti Filmfesztiválon lesz - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán.

A Woyzeck, a Witman fiúk, és A nagy füzet rendezője új alkotásával húsz év után tér vissza a nagyszabású nemzetközi filmfesztiválra az Észak Firenzéjeként emlegetett belgiumi Gentbe. A világszerte jegyzett magyar rendező 1997-ben Witman fiúk című filmjével már elnyerte a belga fesztivál fődíját, és a napokban személyes részvételével tartják a rangos filmünnep versenyprogramjában A hentes, a kurva és a félszemű című új alkotásának európai premierjét.

A Filmalap támogatásával készült film "kegyetlen mese húsról, szerelemről és gyilkosságról". A történet szerint a jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett félszemű csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába.

Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten prostituált volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba és veszélyes alkudozás veszi kezdetét: egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje - olvasható a közleményben.

Szász János új filmjének forgatókönyvét Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta. A cselekmény fő helyszínei, a mészárszék, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Valcz Gábor (Moszkva tér, Isteni műszak, Swing) tervezte. A film operatőre Máthé Tibor volt, aki korábban már együtt dolgozott Szásszal a Woyzeck és a Witman fiúk című nagy sikerű alkotásokon. A film az Unio Film gyártásában készült, és 2018 elején lesz látható a magyar mozikban a Big Bang Média forgalmazásában.

Az október 20-ig tartó 44. Genti Filmfesztivál versenyprogramjában Török Ferenc többszörös fesztiváldíj nyertes 1945 című alkotása is szerepel.

(Forrás: MTI)