Jump to content

Egy igazi különlegesség: izlandi karácsonyi levélkenyér

2014. 12. 29. 19:04

Nem véletlen, hogy hópehelykenyérnek is nevezik. Az általában füstölt húsok mellé fogyasztott, eredetileg bikazsírban sült tradicionális eledel elkészítése időigényes. Összehangolja a szabadon szárnyaló energiákat és a türelmet, ugyan nem jellemző rá a gyors eredmény, mégis megéri a próbálkozást.

A tészta elkészítése után vágjunk kis, egyforma darabokat belőle, formáljuk gombócokká, és sodrófával nyújtsuk leheletnyi vékonyságúra. Késsel vagy sniccerrel vágjunk ékalakos sormintát a tésztára, hajtsuk az ékek sarkát fel. A mintakialakítás szabadon választott.

A gyakorlott izlandiak mintakészítőt használnak, ami nagyban hozzájárul a hatékony munkához. Amint kész vagyunk, süssük ki forró olajban. Kezdetben lemerül, amint megsült feljön a felszínre. Csepegtessük le konyhai papír törlőkendőre.

A hozzávalók listája megtalálható a marmalade.hu-n. Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: marmalade.hu)