Jump to content

Kubai sült hús

2015. 08. 05. 15:59

Főzős filmeket nézni mindig tanulságos. Természetesen a receptek miatt. A történet, a szereplők és a karakterfejlődés ilyenkor mindig másodlagosak, de a receptek... hajaj! Igazán kitűnő ötleteket lehet meríteni a főzős filmekből. És itt most nem a "Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?" jellegű alkotásokra kell gondolni, hanem inkább a 2014-es "A séf" című filmre.

A Jon Favreau által eljátszott Carl Casper főszakács egy csapásra elveszíti mindenét: a munkáját, a jó hírét és a családját. Végső elkeseredésében pedig nekiindul egy büfékocsival Amerika országútjainak a legjobb barátjával, Martinnal (John Leguizamo) és a fiával, Percyvel (Emjay Anthony). A film ismertetésétől itt el is tekintenék, pedig hát igazán remek alkotás, jó zenékkel és parádés szereposztással. A lényeg, amiért elkezdtem az írást a receptek.
A film során Carl (Favreu) és Martin (Leguizamo) kubai szendvicset készítenek, amely szendvics sült húsa már a képernyőn is annyira ínycsiklandó és nyálcsorgató volt, hogy ki kellett próbálni. Nosza, bátyámmal utánanéztünk a receptnek és nekiláttunk megvalósítani azt.

A kubai szendvicshúshoz a következők kellenek:
1.5-2 kg sertéscomb
1.5 l 100%-os narancslé
3 db lime félbevágva, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma (hanyagolható)
friss koriander (érzésre), friss mentalevél (6-7 db), 1-2 teáskanál bors, 3-4 teáskanál kömény
2 korty olivaolaj (opcionális)

Előkészítés:
A legjobb, ha 24 órán át pácoljuk a húst. Egy jóféle üvegtálba vagy nagyméretű műanyag dobozba helyezzük a megspékelt húst, ráborítjuk a narancslevet, belevágjuk/belefacsarjuk a lime-okat, belevágjuk a fokhagymát, mozsárral beleőröljük a borsot és köményt, végül a tetejére rádobjuk a koriandert és mentát. Mellévághatjuk a hagymát, de az egyáltalán nem kötelező.

Elkészítés:
A húst egy tepsibe tesszük, és aláöntjük a páclé felét. Sütőt előmelegítjük, majd amikor behelyezzük a tepsit, felcsavarjuk a hőfokot 250 Celsius-fokra félórára. Amint a hús kérge megpirult kissé, azonnal levesszük a hőfokot 220 Celsius-fokra. Másfél óráig sütjük így a húst, aztán hagyjuk a sütőben párolódni kissé, majd vékonyan felszeleteljük.


Fogyasztható:
Főtt és sült rizzsel, főtt és sült burgonyával, szendvicsbetétként vagy épp csak magában.

(szl)

(Forrás:kulturmozaik.hu/Fotó:flickr.com)