Jump to content

Burrito - A mexikói mindenes lángos

2015. 08. 11. 10:30

"Anyuuuu, maradt egy kis főtt rizs, meg borsos hús... mit csináljunk vele?" "Szaladj le két avokádóért és tortilláért, mert ebből most burritót fogunk készíteni!"

Na, ilyen párbeszéd nálunk még nem hangzott el soha, ugyanis ha burritót készítünk, akkor eleve arra készülünk. Nem egészen egy hónapja fedeztük fel ezt az egyszerű és laktató mexikói ételkülönlegességet, amelyet két ember egymás keze alá dolgozva nem egészen fél óra alatt könnyedén elkészíthet.
Két személyre a következő hozzávalók szükségesek hozzá:
1 csésze rizs, tortillalapok
40 dkg darált hús, só, bors
2-3 avokádó, egy nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 lime, két paradicsom
fűszeres vagy csilis bab (lehet konzerv is)

Elkészítés:
Az elkészítés több párhuzamos lépésben zajlik. Először odatesszük a rizst főni, majd egy serpenyőben olajat melegítünk, és gyakori kevergetés, némi sózás és merész borsozás mellett elkészítjük a húst. Ha nem csilis babot vettünk, a végén ezt is hozzáadhatjuk a húshoz. Ez a két feladat elvégezhető egy ember által, addig a másik elkészítheti a guacamolét, amely tulajdonképpen nem más, mint a vásárolt avokádók húsa, az apróra vágott hagyma, fokhagyma és két paradicsom összeturmixolva és belefacsarva a lime levét. Ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk, ám ekkor következik az igazi kihívás: a burrito tényleges elkészítése.
Ha igazi keményvonalas burritókészítők lennénk, magunk gyúrnánk kukorica- vagy búzalisztből a tortillát, de mi elsősorban éhesek vagyunk, így megelégszünk a boltban kapható változattal. Magunk köré helyezzük az elkészült hozzávalókat, kiterítjük középre a tortillát, és megkezdjük szívünk burritójának összeállítását. Egy kanál főtt rizs, két kanál guacamole, bab, majd hús, még egy kis bab, esetleg hús... ahány ember, annyiféle variáció létezhet. Amire viszont figyelnünk kell, hogy a végén az egész még hajtogatható legyen, legalább kettőbe. Mi inkább az alul visszahajtós, széleket ráhajtós batyukészítést preferáljuk, mert így általában megehetjük anélkül az étket, hogy könyékig összekennénk magunkat. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem. De éhen még nem maradtunk.

Összegzés:
Gyors, egyszerű és laktató. Lehet nagyon fűszeres és enyhébb, ránk van bízva. Ami egyedül ellene szólhat, az az, hogy sok mosogatással jár. Cserébe gyors. És mondtam már, hogy hamar megvan?

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: