Jump to content

Könyvajánló lányoknak

2016. 07. 21. 18:53

Nem mindegy, hogy milyen regényeket adunk a fiatal lányok kezébe. Ha szeretnénk velük megkedveltetni az olvasást, de egyben kedves, tanulságos és értelmes történetekkel akarjuk megörvendeztetni őket, akkor ezzel a könyvcsokorral lepjük meg őket!

Tény és való, hogy a legtöbb fiatalt nehéz olvasásra bírni, de a szülő is bajban van vele, hogy milyen olvasnivalót ajánljon a lányának? Unalmas nem lehet, mert akkor nem érdekli őt, de azért jó lenne, ha értelme, tanulsága is lenne… Szerencsére sok ilyen mű született már a világirodalomban, most ebből ajánlunk egy csokorra valót.

  1. Michael Ende: Momo

Legalább annyira szerethető, tanulságos és beszédes, mint A kis herceg, de ezúttal egy árva kisvárosi lány van a főszerepben. Noha a kis kócos jószág hontalan, cseppet sem arra vágyik, hogy bárki befogadja. Jó neki úgy, ahogy van, egy régi műemlék romjainál. Bár egy szót sem szól, a jelenléte mégis mindig mindent megváltoztat. Így alakulnak ki barátságok, békülnek ki ellenségek, és születnek feledhetetlen játékok. Momo egyértelműen tud valamit erről a világról – sőt azon túlról, és mindezt szavak nélkül képes közvetíteni.

  1. Eleanor H. Porter: Az élet játéka, Az öröm játéka örök

Mindkét kötet árasztja magából a kedves, szerethető optimizmust. Polyanna, ez a kedves kislány cseppet sem könnyű sorsú, mégis tud valamit, amit mások a környezetében nem: meglátni az élet napos oldalát, méghozzá mindenben. Elkezd játszani egy játékot, melynek során történjék is bármi, abban meglátja a jót. Ahogy az lenni szokott, először furcsának tartják, aztán menthetetlenül megszeretik a kis jövevényt, aki meglágyítja még a kőszíveket is az átható életszeretetével. S noha Polyanna a második kötetre felnő, a mosoly nem tűnik el az életéből.

  1. Lucy-Maud Montgomery: Anne-sorozat

Elég ahhoz elolvasni a nyolc részből álló, de egyenként is helytálló és kedves történetekből csak egyet, hogy a főszereplő, Anne varázsa magával ragadjon minket. A tematika az előzőekben ajánlottakhoz hasonlatos: Anne árva, de egy „véletlennek” köszönhetően otthonra lel egy testvérpárnál egy kanadai sziget kisvárosában. Noha mindig belekeveredik valamilyen kalamajkába, vörös hajú és szeplős, mégis nagyon intelligens, a fantáziája pedig magával ragadó, amivel még azok szívébe is belopja magát, akik kissé bogarasnak tartják. Anne viselkedése példaértékű, na de nem amolyan jókislányos módon, hanem épp azért, mert „közülünk való”- sohasem hiányzik belőle a szív, az érzelmek, az örömre hangoló fantáziák. Anne kis világa bárkit magával ragad, így kiváló, de mégis elgondolkodtató és tanulságos kikapcsolódást nyújt.