Jump to content

A sci-fi műfaját járja körül a Filmanatómia-sorozat legújabb kötete

2016. 11. 14. 21:00

A sci-fi műfaját járja körül válogatott tanulmányok segítségével a Filmanatómia-sorozat legújabb, harmadik kötete. A könyvet, amely kitér a zsáner történetére és alműfajaira csakúgy, mint a sci-fi és a vallás kapcsolatára, valamint a magyar animációs filmhez fűződő gazdag hagyományaira, november 25-én, pénteken mutatják be Budapesten.

 A kötetben a műfaj több száz alkotását tárgyalják a szerzők, köztük olyan szériákat, mint a Star Wars, a Star Trek, az Alien, a Terminátor, a Robotzsaru, A majmok bolygója és a Vissza a jövőbe-filmek. Szó esik olyan kasszasikerekről, mint az E.T. - A földönkívüli, a Mátrix, a Jurassic Park, emellett fontos szerzői darabok - a Mechanikus narancs, a 2001: Űrodüsszeia vagy a Brazil - is megjelennek a kötetben - tájékoztatta az MTI-t Kárpáti György filmkritikus, a könyv egyik szerzője.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, szerkesztői, valamint a felsőoktatásban dolgozó tanárok. Megjelenik a filmalkotói szemszög is: a könyvben interjú olvasható Pater Sparrow rendező-látványtervezővel, aki Stanislaw Lem-adaptációt is rendezett 1 címmel.

A Sci-fi című kötetet, amelynek médiapartnere a Galaktika, a legrégebbi és legismertebb magyar fantasztikus lap, november 25-én filmvetítéssel egybekötve mutatják be a fővárosi Art+ Cinemában - olvasható a közleményben.

(Forrás: MTI)