Jump to content

Hamvas Béla eddig kiadatlan írásait is tartalmazza a Medio Kiadó új kötete

2016. 12. 09. 20:06

Hamvas Béla "belső életrajzába" enged betekintést A valóságban felébredni című új válogatáskötet, amelyben az író-filozófus több eddig kiadatlan írása is helyet kapott - mondta el az MTI-nek Palkovics Tibor, a kötet szerkesztője. A Hamvas Béla Alapítvány és a Medio Kiadó gondozásában megjelenő kiadványt december 12-én mutatják be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

A valóságban felébredni alapötletét Katona Zsuzsa és Nyeste Péter A nevezetes névtelen című, Hamvas Béla életét elbeszélő, ősszel debütált fikciós dokumentumfilmje adta, amely DVD-mellékletként is kíséri a kiadványt. Ehhez szerettek volna egy olyan gyűjteményes kötetet megjelentetni, amelyben Hamvas Béla írásai maguk mesélnek szerzőjük belső életéről - mondta a kötet szerkesztője, Palkovics Tibor.

Hozzáfűzte: a könyvben szereplő szövegek Hamvas Béla életének hét lépcsője, időszaka köré szerveződnek, reflektálva arra a szellemi és érzelmi állapotra, amely a szerzőt jellemezte az adott korszakban. A kötetben összesen 111 tematikus szemelvény kapott helyett, ezek közül számos vagy csak az 1930-as években jelent meg nyomtatásban, vagy - például első világháború alatti levelei - mindeddig kiadatlan maradt, és a szerző hagyatékában maradt fent, amelyet a Hamvas Béla Alapítvány kezel budapesti központjában.

"Hamvas nagyobb írásain belül sokszor egy kisebb tematika köré egy-egy egész kis betétesszét csoportosít. Ilyen a kötetben a Nevetésről címmel szereplő szemelvény, amely a Velázquez című regényének egy szinte teljesen elkülönülő része" - mondta el Palkovics Tibor.

Kitért arra is: a Medio Kiadó Hamvas-életmű sorozata már a 29. köteténél jár, azonban még rengeteg írás, tanulmány, könyvismertetés és recenzió, esszé és kritika vár megjelentetésre a modern tudománytól kezdve a legújabb irodalmon át a társadalomfilozófiáig számos területen.

 "Az életmű kiadással fel fog tárulni az az elképesztő és hihetetlenül nyitott szellemi horizont, amivel Hamvas megírta a sokak által ismert nagy esszéit, mint például A láthatatlan történetet vagy A babérligetkönyvet" - hangsúlyozta.

Palkovics Tibor hozzátette: a kötet bemutatója hétfőn lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol Hamvas Béla - B-listázását megelőzően - 20 éven át dolgozott. Ebben az időszakban olyan remekművei születtek, mint a Magyar Hyperion, a Scientia sacra I. kötete vagy a Nehéz nem szatírát írni című elbeszélés-gyűjtemény.

(Forrás: MTI)