Jump to content

Bencsik Orsolya író kapta az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

2016. 12. 12. 19:03

Bencsik Orsolya író lett a negyedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese.

A csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

A nettó hatezer eurós (1,9 millió forint) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíj - Esterházy Péter halálával kétfősre szűkült - kuratóriumának tagjai Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár. 2017-től a harmadik kurátori helyet Parti Nagy Lajos tölti be.

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján állított össze egy 10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Idén a díjra Bencsik Orsolya mellett Bartók Imrét, Gál Somát, Horváth Benjit, Hyross Ferencet, Lanczkor Gábort, Makai Mátét, Nagy Katát, Purosz Leonidaszt és Szabó Róbert Csabát jelölték. Közülük választotta ki a kuratórium a három - a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó - jelöltet, Bencsik Orsolyát, Nagy Katát és Szabó Róbert Csabát.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Horváth Péter, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, berlini Literarisches Colloquium és a Litera.hu.

(Forrás: MTI)